Спад в туристическите нощувки отчитат за първите 4 месеца в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:31 / 25.05.2010Коментари ()657
© Burgas24.bg
Спад в туристическите настанявания в Бургас се наблюдава в първите четири месеца на година. Това каза началникът на отдел „Туризъм" към община Бургас Дияна Колчева. Надеждите на местните представители на туристическия бранш са свързани с това тази година броят на настаняванията да бъде като миналогодишния.

„През 2009 година в Бургас се отчете ръст в туристическата индустрия от настанявания. Надявам се да преодолеем негативните тенденции от началото на 2010 година и от тук нататък ще се стараем като администрация да организираме максимално много събития, за да има повече посещения и настанявания в нашия град", посочи Колчева.

По думите й в последните няколко седмици се наблюдава раздвижване във вътрешната икономика в Бургас, което се обяснява с факта, че хотелиерите и ресторантьорите при подготовката си за сезона вече са се насочили към големите хипермаркети в града.

 „От разговори с хотелиери и туроператори се вижда надежда, че ще запазят стойностите от 2009 година, вероятно ще има и лек ръст, чисто в оптимистичен план. От друга страна една голяма част от хотелиерите ще отворят малко по-късно предвид кризата, друга част вече са готови, надявам се в края на юни да имаме по-ясна картина от всички записвания, за да можем да направим по-конкретни изводи и анализи от това, което предстои в този туристически сезон", каза още Колчева.

От думите й стана ясно още, че няма отдръпване от пазара на малките и семейни хотели, както и на частните квартири. „Дребният и среден бизнес, т.е. малките хотелиери, семейните хотели и частните квартири, както и големите хотели - те се стягат за отваряне през предстоящия сезон. Дори има оптимизъм от тяхна страна, имам предвид колегите, които са от Сарафово и Крайморие. Аз ще имам среща с тях на 29 май, ще обсъдим с тях какви са тенденциите в съответния туристически квартал Сарафово и от там нататък взаимно ще се подпомагаме, защото няма как да не работим заедно, тъй като тези туристи са наши гости, те са гости на общината, на града. Надявам се, че през 2010 година броят на частните квартири ще бъде увеличен, т.е. категоризираните туристически обекти, както беше през миналата година. От тук нататък ще се стремим да увеличим легловата база на територията на общината, т.е. чисто сезонната база да бъде увеличена, тъй като градът е целогодишен туристически град, докато кварталите ни са със изразена сезонност, т.е. Сарафово и Крайморие са чисто туристически квартали с изразен морски рекреативен туризъм", допълни Дияна Колчева.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Spad-v-turisticheskite-noshtuvki-otchitat-za-purvite-4-meseca-v-Burgas-165504
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.