Деца "откриват" древните църкви в града на ЮНЕСКО в състезание
Автор: Екип Burgas24.bg 16:15 / 18.05.2010Коментари ()499
©
С още едно събитие бе отбелязан Международният ден на музеите в града на ЮНЕСКО. Малко след официалното представяне на уникалната персонална система „Мобилен екскурзовод" в Археологическия музей, започна състезанието „Несебър - древен и млад. Открий и опознай културно-историческото наследство на своя град".

В надпреварата взеха участие ученици от ОУ „Кирил и Методий" - с. Равда, ОУ „Кирил и Методий" - гр. Св. Влас, ОУ „Кирил и Методий" - с. Гюльовца, ОУ „Г. С. Раковски - с. Оризаре и СОУ „Л. Каравелов" - гр. Несебър. Общо десет отбора, разпределени в две възрастови групи: първата - ученици от пети и шести клас; и втората - ученици от седми и осми клас, с огромен ентусиазъм „откриваха" средновековни църкви в града на ЮНЕСКО. При всеки от осемте храма участниците получаваха цветно картонче, удостоверяващо преминаването на отбора през маршрута „Средновековни църкви в Несебър". Част от църквите, които трябваше да бъдат „намери" бяха: „Св. Стефан" /Новата митрополия/, „Св. Параскева", Св. София" /Старата митрополия/, „ Арх. Михаил и Гавраил". Началото и финалът на състезанието бяха в двора на училище СОУ „Л. Каравелов" в старата част на Несебър, а отборите се класираха по времето, за което са достигнали и са се върнали от осемте църкви по избрания от тях маршрут.

Победители в надпреварата станаха отборите от Равда, Гюльовца и Несебър. Община Несебър осигури награди и грамоти за отборите-победители, както и индивидуални отличия - за всеки участник в състезанието, които се връчиха от Ели Кирилова - заместник-кмет „Образование, култура и международно сътрудничество" и Стойко Стоянов - секретар на общината Несебър.

Проявата е част от инициативата „Аз живея в Несебър", като идеята е децата да опознаят по-добре своето културно-историческото наследство.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Deca-otkrivat-drevnite-curkvi-v-grada-na-YuNESKO-v-sustezanie-163966
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.