Салатата "Снежанка" вече не се прави с кисело мляко, а за майонезата се използва нишесте с емулгатор
Автор: Екип Burgas24.bg 10:52 / 30.03.2023Коментари ()1584
©
"Винаги, когато в някакъв продукт се използва скъпа съставка, която има евтина алтернатива, някой ще се изкуши да използва алтернативата. За пример мога да дам салатата “Снежанка". Купете откъдето и да е и ще видите, че в нея вече не се слага прецедено кисело мляко".

Това каза в интервю за "24 часа" Богомил Николов, директор на Асоциация "Активни потребители".

"Салатат се прави от най-различни съставки се забърква сос, за който най-важното е да е бял и да киселее леко. Постига се с помощта на добавки, половината от които и на мен са ми неизвестни. Киселото мляко вече е скъпо.

"Почти половината майонези на нашия пазар се правят вече без яйца. Използва се нишесте, на което се добавя някакъв емулгатор и подобрител".

"Парадоксът и дори коварството на това е, че понякога вкусът на тази майонеза е по-добър, отколкото на правената с истински яйца. Това най-лесно може да се експериментира с деца – предложете истинска и “алтернативна" майонеза на 10 деца и те ще ви кажат, че изкуствената е по-хубава".

"Преди около 20 години, когато живите бактерии в киселото мляко започнаха да намаляват, правихме такъв тест на сляпо – без дегустаторите да гледат етикета. И масово се оказва, че киселото мляко без или с много малко живи бактерии на хората им харесва повече. Това е парадоксът, който позволи на нашия пазар на практика да убием живите закваски, те са вече съвсем малко. Жалко, защото това е пробиотик", допълни той.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Salatata-Snezhanka-veche-ne-se-pravi-s-kiselo-mlyako-a-za-maionezata-se-izpolzva-nisheste-s-emulgator-1619409
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.