Провериха 19 газстанции и бензиностанции
Автор: Екип Burgas24.bg 11:39 / 29.04.2010Коментари ()1498
© Burgas24.bg
Нарушения в режима на експлоатация в газстанции, бензиностанции и пунктове за годишни технически прегледи установи Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" при проверка на територията на три общини. Проверките бяха разпоредени от главния секретар на МВР по повод инцидента в Търговище, при който на бензиностанция се взриви лек автомобил и загина млад човек. 19 обекта са инспектирани в Общините Бургас, Созопол, Камено.

Най-честото нарушение, което пожарникарите установяват при внезапните посещения на обектите, е, че газовозът, вместо да е изтеглен на разстояние от резервоара, е спрян до него. При възникване на искра взривът от подобна небрежност е неизбежен. Много често работещите в газстанциите и бензиностанциите поради липса на паркоместа спират личните си автомобили до газовите и бензинови резервоари, което също създава потенциална опасност. За подобни нарушения са съставени три акта по 200 лв. и е връчено едно противопопожарно разпореждане за отстраняване на пропуски.

В рамките на акцията съвместно с ДАИ са проверявани и леки автомобили с газови уредби. Там се следи за паспорт, стикер за преминала проверка, да няма пропуски на газ по тръбопроводите и на 5 години да са правени хидравлични проби, което също трябва да бъде отразено в паспорта.

По последния случай в Русе, при който при почистване на цистерна загинаха двама души и трима бяха ранени, все още няма официално становище. Предполага се, че хората, които са извършвали ремонта на дадения резервоар, не са били достатъчно квалифицирани. "Когато една вместимост за горива стои отворена, всеки специалист или работещ в сферата знае, че в металните съдове се отлага пирифорно желязо, което задържа въглеводороди и когато не се вземат мерки, то загазова цистерната. Не може във взривоопасна среда да използваш прахосмукачка, ако действително са чистили по този начин", коментира инж. Димитър Перифанов, началник на РС "ПБС". За такива среди е задължително използването на взривозащитени лампи и уреди, както и на искронеобразуващи инструменти, припомня пожарникарският шеф. Той уточни, че районната служба няма ангажимент да контролира работата на подобни фирми.

Източник: factor-bs.com



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Proveriha-19-gazstancii-i-benzinostancii-159687
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.