Синдикатите отбелязват Деня в памет на загиналите при трудови злополуки
Автор: Екип Burgas24.bg 09:14 / 28.04.2010Коментари ()468
© Burgas24.bg
28 април по вече утвърдена традиция ежегодно се отбелязва като Ден в памет на загиналите при трудови злополуки работници. Инициативата е на Международната конфедерация на пръфсъюзите и световната синдикална общност отбелязват. За пореден път Международната организация на труда е определила тази дата за Световен ден по безопасност и здраве на работното място. Целта е да се насочи вниманието на институциите и обществеността върху значимостта на безопасността и здравето при работа . Необходимо е създаването на култура и отношение към тези проблеми за намаляване на рисковете и елиминирането на смъртни случаи на работното място. Безопасността е задължение на цялото общество, на всички нас.

През 2010 година КНСБ, КТ Подкрепа, ДОИТ и Областна управа активно ще се включат в провеждането, отразяването на тази инициатива и по подобаващ начин ще отдадат почит на 28 април към паметта на трудовите хора, загинали, или пострадали на своите работни места. Отново ще припомним на управляващи, работодатели, институции и органи, че като общество сме в дълг към тези, които със своя труд създават обществените блага.

Данни от НОИ за трудовите злополуки за 2009 година област Бургас : Трудови злополуки - 131- От тях смъртни - 3 бр; строителство - 1 бр;

производство на метални изделия без машини и оборудване -1 бр; образование - 1 бр.

С вероятност за инвалидност - 4 бр. злополуки: в производство на хранителни продукти и напитки 1 бр; производство на изделия от каучук и пластмаси - 1 бр; строителство - 1 бр; образование - 1 бр.

От направената статистика до момента е видно, че тенденцията е към намаляване на трудовите злополуки с 86 бр. спрямо 2008 година. От тях смъртните случаи са с 6 бр. по-малко.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Sindikatite-otbelyazvat-Denya-v-pamet-na-zaginalite-pri-trudovi-zlopoluki-159299
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.