Явор Недев: Недходими са по-строги наказания за бракониерите
Автор: Екип Burgas24.bg 15:21 / 26.04.2010Коментари ()1212
©
Необходими са по-строги наказания за бракониерите, каза пред журналисти в Бургас директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Явор Недев. Недев посочи, че това е неговото настояване и на министъра на земеделието Мирослав Найденов. По думите му в момента група депутати готвят да внесат такова предложение за завишаване на санкциите.

Само снощи в няколко водоема в Бургаско бяха конфискувани над 30 километра бракониерски мрежи и 250 килограма толстолоб и таранка. На въпрос на журналисти браконирите ли са станали по-активни напоследък или от ИАРА по-често правят проверки и може ли да направи статистика на заловеното през последните месеца бракониери Явор Недев, каза че през трите месеца, в които е директор заловените бракониери са толкова, колкото през последните две години. „Не знам доколко мога да вярвам на предишната статистика, но моята статистика е тук и вие я виждате.

През нощта си говорих с бракониери, които заловихме и те са много неприятно изненадани, че има контролен орган, който се занимава с тях и се опитаха да ме убедят, че това не е наша работа. Аз съм на обратното мнение", каза Недев. Той каза, че санкциите за момента са ниски и за това ще искат тяхното повишаване. „Бракониерите са изключително нагли крадци. От 3 до 8 години е моето лично предложение , както е в Средиземноморските държави и конфискация на лодката, мрежите, транспортното средство.Не зная дали ми вярвате, но те идват с хладилни камиони", каза Недев. В момента глобите са смешни от 50 до 200 лева.

„Те си калкулират глобата в печалбата. Това сме го хванали на един път. А в България има 27 териториални звена на ИАРА и бракониери има навсякъде. Оптимистичната новина е че ние няма да се откажем. Аз съм поел поста с два ангажимента: Оперативна програма " Рибарство" да бъде усвоена над 90 % и другия ми ангажимент е да изкореня бракониерите от България", каза Недев. На брега на Мандренското езеро директорът на ИАРА изгори над 30 километра бракониерски рибарски мрежи.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Yavor-Nedev-Nedhodimi-sa-po-strogi-nakazaniya-za-brakonierite-158929
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.