Директорът на Спортното: Стремим се винаги да сме първи, като нашия патрон
Автор: Екип Burgas24.bg 12:25 / 12.04.2010Коментари ()1451
© Burgas24.bg
Част от спортното училище се помещава в професионалната гимназия Пеньо Пенев
Бургаското спортно училище „Юрий Гагарин" отбелязва патронния си празник. То е създадено през 1973г. Няколко думи по повода каза директора на училището Георги Георгиев:

- Г-н Георгиев, днес отбелязвате бургаското спортно училище отбелязва патронния си празник и годишнина от създаването си, как ще го отбележите?
- Добре се чувствам след като през годините сме постигнали толкова много успехи и медали в редицата световни и европейски първенства. Имаме и олимпийски шампион, което е една гордост за спортното училище, а и на града. Ще го отбележим със спортен празник, тъй като това не е кръгла годишнина. Ще направим спортен празник с изяви на наши ученици по художествена гимнастика, лека атлетика борба, баскетбол в зала „Бойчо Брънзов".

- Бихте ли откроил някои от успехите си през последната година?
- В последната година три момчета в дисциплината спортна борба участваха в европейско първенство. Също Надя Йовчева в дисциплината академично гребане се завърна със седмо място от световно първенство, а тази година се надяваме да влезе в призовата тройка на световно и европейско първенство за девойки. Не е тайна, че и тя се готви за олимпийските игри, които ще се проведат в Лондон. Може би малко училища могат да се гордеят с такава състезателка като Надя... Нашата цел е участие в световни и европейски първенства, както и на балкански първенства.

- Днес освен повод за празник е и време за равносметка и проблеми, какви са проблемите на училището?
- Те не са от днес, а са от 37 г откакто е построено училището и това е сградата. На този етап сме разделени в двете сгради - музикално училище и техникума по строителство „Пеньо Пенев". Хубавото, е че от една година започнахме да работим по този проблем. Направихме общежитие, което ние си го ползваме и обслужваме. Дадоха ни етаж от сградата на техникума по строителство, но все още сградния фонд е проблемът, който е на дневен ред.

- Как мислите, ще се реши ли той скоро?
- Надявам се, но да не го коментирам, защото не е от моя прерогатив. Прави се нещо по въпроса и се надявам до края на тази година или следващата да се съберем в едно училище, а пък където и да е то. Нашите ученици са на целодневен режим на работа и едно от изискванията е след тренировки да ги възстановяваме с храната, която е безплатна и с общежитието, също безплатно.

- Колко ученици се обучават в училището и на колко спорта?
- Сега в момента имаме 380 ученици от 12 вида спорт.

- Освен, че имате и годишнина, днес е ден на космонавтиката и авиацията, а патрона ви е Юрий Гагарин...?
- Откакто е създадено училището то винаги се е казвало „Юрий Гагарин" и ние никога не сме се отказвали от името си, носим го с гордост, защото за нас той е първия, който е покорил космоса и такъв е нашия стремеж - да бъдем първи навсякъде. Колко го постигаме е божа работа.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Direktorut-na-Sportnoto-Stremim-se-vinagi-da-sme-purvi-kato-nashiya-patron-155532
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.