Младежи социалисти почистват Пантеона днес
Автор: Екип Burgas24.bg 08:05 / 11.04.2010Коментари ()999
© Burgas24.bg
Младежи социалисти ще почистят паметника Пантеон в Морската градина днес, 11 април. На тази дата се отбелязва Международния ден на бившите политзатворници и концлагеристи.

Почистването е организирано от Младежкото обединение към БСП Бургас и е по повод 65- та годишнина от победата над фашизма и края на Втората световна война.

Кампанията ще започне от 10 часа пред Пантеона в Морската градина. От 11,30 часа пред паметника ще бъдат поднесени цветя от представители на Български антифашистки съюз, Българска социалистическа партия и други леви организации и структури от Бургас.

Международният ден на пострадалите от фашизма и войната е избран и обявен от Международната федерация на борците от Съпротивата и пострадалите от фашизма.

На 11 април 1945 г. при настъплението на американската армия в Тюрингия въоръжени лагеристи от Бухенвалд нападат стражевите кули и предизвикват бягството на германските войници. Оттогава Денят е честван и като международен ден на бившите политзатворници и концлагеристи.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Mladezhi-socialisti-pochistvat-Panteona-dnes-155295
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.