Глобиха Лукойл за замърсяване
Автор: Екип Burgas24.bg 11:58 / 08.04.2010Коментари ()971
© Burgas24.bg
Сто двадесет и три обекта провериха експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас през месец март. За този период те са дали 46 предписания за отстраняване на несъответствия с нормативната уредба по околна среда.

Съставени са пет акта за установени нарушения - за неспазване режима на резерват Ропотамо, за незаплатени продуктови такси за пуснати на пазара опаковки, за неизпълнение на предписания с изтекъл срок и за незаконна търговия пролетни цветя - защитени видове.

През март са издадени наказателни постановления за 6 350 лева на фирми, длъжностни и физически лица. Глоба в размер на 1 000 лева е наложена на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД по Закона за водите за замърсяване на воден обект. С 1 500 лева е санкционирана фирма "Платиниум Инвестмънт" ООД по Закона за управление на отпадъците заради незаплатена продуктова такса за пуснати на пазара опаковани стоки, по същия закон е санкциониран и кмета на община Сунгурларе. 100 лева е глобено физическо лице за притежание на екземпляр от защитен вид - обикновен мишелов. Освен глобата му е наложено и обезщетение от 200 лева съгласно Тарифата за обезщетения за причиняване на вреди на растителни и животински видове. Птицата е изпратена в Центъра за размножаване и рехабилитация и редки видове в гр. Стара Загора и по-късно е освободена в природата. Три наказателни постановления са издадени за извършени нарушения по Закона за защитените територии - глобени са община Поморие, юридическо и физическо лице.

Наложени са три нови текущи месечни санкции за превишения на измерваните показатели в заустваните отпадъчни води - 45 лева на "Винс Индустрийс" ООД за промишлен комплекс в с. Церковски и две на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД - за Профилакториум Минерални бани в размер на 133 лева и за централна пречиствателна станция на основната площадка на комбината в размер на 2 990 лева на месец. Пет текущи месечни санкции на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД за замърсяване на въздуха бяха възобновени след приключилия планов ремонт на комбината, а една беше отменена поради преустановяване на замърсяването. Постъпленията от текущи месечни санкции са 1 796 лева.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Globiha-Lukoil-za-zamursyavane-154704
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.