Отбранителна крепостна кула откриха археолози в античния Созопол
Автор: Екип Burgas24.bg 12:24 / 04.04.2010Коментари ()1094
На единственото по рода си по нашите земи отбранително съоръжение попаднаха археолозите изследващи древния Созопол. На два метра под паважа и още толкова пред входа на древния град археолозите попаднаха на основите на крепостна кула, датираща от IV век преди Христа. Съоръжението е градено от огромни скални късове, без спойка и служело за охрана на крепостните порти на Аполония.

"Това е онази порта на Еней, която е описана в изворите и разказва съвсем точно как е изглеждала" - каза ст.н.с. Цоня Дражева, ръководител на разкопките.

Новооткритото отбранително съоръжение е съществувало до 73-а година преди Христа, когато е разрушено от римският пълководец Марк Лукул. Друга находка е цяла кула от ранновизантийската епоха, изградена от огромни скални късове, която преграждала пътя към Созопол

"Тази кула, освен че затваряла шийката, вероятно е контролирала и пристана, а морето тогава е било много по-дълбоко, стигало е много по-навътре в сушата. Пясъчната коса е била съвсем малка и това обяснява присъствието на едно толкова тежко фортификационно съоръжение" - обясни ст.н.с. Цоня Дражева. Археолозите вече мислят за реставрацията и консервацията на крепостните стени. Идеята е те да станат притегателна за туристите атракция.

Източник: Ekipnews



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Otbranitelna-krepostna-kula-otkriha-arheolozi-v-antichniya-Sozopol-153895
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.