Правят първа копка на фотоволтаична централа в Малко Търново
Автор: Екип Burgas24.bg 10:21 / 26.03.2010Коментари ()982
© Burgas24.bg
Първа копка на фотоволтаична централа в Малко Търново ще бъде направена днес в присъствието на кмета Иван Иванов, представители на местната и областната администрация, на бизнеса.

Според Румяна Георгиева, член на Борда на директорите на „Соларпро Холдинг", изпълнител на проекта, строителните дейности трябва да се извършат за около 8 месеца. Предвижда се до края на 2010 г. паркът да е свързан с електропреносната мрежа и да функционира успешно.

Теренът, на който предстои да се изгради паркът, е 112 дка, а планираната мощност е 2,4 MWp /мегаватпика/. Фотоволтаичният парк се строи на рекултивиран индустриален терен, следвайки политиката на компанията за съхраняване на земеделските земи и защитените територии.

Използваните фотоволтаични панели на „Соларпро" са от типа тънкослойни аморфно-силициеви панели. Предимство на технологията е много по-ниската инвестиция на единица инсталирана мощност и същевременно осигуряване на висок добив. Тънкослойните аморфно-силициеви панели са ефективни и при облачно време. „Соларпро" има намерение в близко бъдеще да внедри и производство на панели по други технологии.

„Соларпро Холдинг" е водеща компания във фотоволтаичния бранш, която към момента притежава над половината от общия инсталиран капацитет в България. Тя е част от групата на „Алфа финанс холдинг" и затваря целия цикъл в областта на слънчевата енергия - от производство на самите соларни панели, през производство на лазерно оборудване и компоненти за тях, до строителство и поддръжка на соларни паркове. „Соларпро Холдинг" е сред най-значимите партньори в България и съседните страни за инженеринг, доставка и строителство, както и за поддръжка на соларни паркове. Част от групата е и единствената фабрика за производство на слънчеви панели в страната, намираща се в Силистра.

Проектът Малко Търново е вторият фотоволтаичен парк на компанията след този в шуменското село Янково, който е най-голямото от такъв тип съоръжение в България.

Източник: factor-bs.com



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Pravyat-purva-kopka-na-fotovoltaichna-centrala-v-Malko-Turnovo-151903
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.