МБАЛ Бургас: Не е редно в държавна болница да се настанява частна клиника
Автор: Екип Burgas24.bg 09:35 / 24.03.2010Коментари ()3052
© Burgas24.bg
Доц. Станчев
Ръководството на МБАЛ-Бургас АД изпрати становище, относно твърденията на фирма "Мидия груп холдинг", изпратено до Министъра на здравеопазването, комисията по здравеопазване в НС и представителите на местната власт. Става въпрос за договор, сключен по време на предишното управление на МБАЛ-Бургас АД, съгласно който първият и вторият етаж на болницата се отдават под наем на фирма, в която "Мидия груп холдинг" има преобладаващо участие, за изграждане на специализирана болница по кардиология. Писмото, което Burgas24.bg публикува без редакторска намеса, е изпратено до министъра на здравеопазването Божидар Нанев, до комисията по здравеопазване в НС, до областния управител Константин Гребенаров, кмета Димитър Николов и зам. кмета по здравеопазването Лорис Мануелян:

Във връзка с изявленията, дадени от управителя на „Мидия груп холдинг" Димитър Янакиев, ръководството на МБАЛ-Бургас излезе със следното становище:

1. МБАЛ-Бургас АД е държавно лечебно заведение, което при работата си се ръководи изключително от интереса на пациентите и нуждата им от специализирана медицинска помощ. Обсегът на дейността й е определен със заповед на Министъра на здравеопазването и сключен договор с НЗОК.
Ръководството на МБАЛ-Бургас АД само за няколко месеца доказа, че работи в интерес на всички жители на гр. Бургас и региона, както и на гостите, които са се възползвали от медицинските услуги на болницата. Ръководството на МБАЛ-Бургас АД успя за изключително кратко време да промени месечния счетоводен баланс на лечебното заведение от загуба към печалба, да повиши заплатите на медицинския персонал, да разкрие закрити сектори и отделения. Заварените дългове на болницата в размер н 8 млн. лв. в момента са намалени наполовина, а всеки месец МБАЛ-Бургас АД има положителен баланс в рамките на 80-100 000 лева.
2. МБАЛ-Бургас АД приветства инвестициите в здравеопазването, независимо от кого са направени те, стига субектите да отговарят на изискванията на всички закони в Република България, по-специално на Закона за лечебните заведения, и да оказват истинска медицинска помощ на пациентите.
3. Относно цитирания в медиите договор, сключен между "Кардио Консулт" и МБАЛ-Бургас АД, подписан през м. февруари 2009 г. от тогавашния изпълнителен директор на болницата д-р Боян Будаков, МБАЛ-Бургас АД заявява, че той не е от най-изгодните за болницата, както и редица други договори, наследени от предишни ръководства. Въпреки това МБАЛ-Бургас АД декларира добра воля и желание да изпълни договора.
4. Договорът е подписан между МБАЛ-Бургас АД и фирма "Кардио Консулт". Същата е със 70% от капитала, принадлежащ на строителната фирма "Мидия груп холдинг". Според договора „Кардио Консулт" получава правото да ремонтира и оборудва два етажа на МБАЛ-Бургас АД, да изгради в тях лечебно заведение - специализирана кардиологична болница, като в следващи години не заплаща наем на МБАЛ-Бургас АД, съобразно вложените в ремонта средства.
5. Самият факт, че в сграда на държавно лечебно заведение се настанява друга, частна клиника, буди съмнение. Не е редно, нито морално, в сградата на държавна болница да се настани частна, още повече с бъдещ предмет на дейност, който дублира кардиологичното отделение на МБАЛ-Бургас, където също предстои изграждане на сектор за инвазивна кардиология.
6. "Кардио Консулт" не е действащо лечебно заведение по смисъла на Закона за лечебните заведения. То е търговско дружество, и фактът, че в управата му присъства лекар, не го прави лечебно заведение. То няма разрешение за дейност като лечебно заведение от Министерство на Здравеопазването, няма сключен договор със Националната здравноосигурителна каса, няма лиценз. Това е търговско дружество, занимаващо се към момента приоритетно със строителна дейност, което в никакъв случай не би могло да твърди, че има право да лекува болни, още повече - пациенти с инфаркт.
"Кардио Консулт" няма история в тази връзка, тя не е излекувала досега от инфаркт нито един човек, и твърденията на г-н Димитър Янакиев, който при всичките ни уважения е ерудиран човек в областта на строителството, но не и в медицината, не почиват на никаква логика.
Безпокои ни и фактът, че в новото дружество се рекламира откриването на "реанимация", тъй като не ни е известно в строителния холдинг "Мидия груп" да има назачени реаниматори на трудов или какъвто и да било договор. Всички твърдения за бъдещото разкриване на специализирана болница са просто намерения в сферата на бъдещето.
7. Цените, на които "Мидия груп" ремонтира наетите сградни площи и помещения, са завишени в сравнение с редовните пазарни цени на този тип строителни дейности, и това е причината новото ръководство на МБАЛ-Бургас АД стриктно да следи документацията и изпълнението по договора.
Няма как МБАЛ-Бургас АД да се съгласи с подобни цени, тъй като това е в ущърб на интересите на държавното лечебно заведение, респективно на интересите държавата Република България, и най вече на пациентите - т.е. на жителите на Бургас и региона, които идват на лечение тук.
Не може в условията на тежка икономическа криза да се плащат строително-ремонтни работи на доста по-високи цени, вместо парите да се вложат в модерна апаратура или в подобряване на условията за пациентите на МБАЛ-Бургас АД.
Ако г-н Димитър Янакиев счита, че това са „спънки", това е негово право, но наше право е при плащането на пари, събрани от джоба на българските данъкоплатци, да не се съгласяваме безмълвно с подобно ценообразуване.
Всички действия на ръководството на МБАЛ-Бургас АД са подчинени и обусловени от разпоредбите на закона, и интересите на лечебното заведение, които категорично изключват модел на поведение, чрез което да бъдат приемани безразборно всички предложения, които пристигат в болницата.
8. "Мидия груп холдинг" се опитва да извива ръцете на ръководството на МБАЛ-Бургас АД, като прави непрекъснати промени в плановете си, и кара болницата да подписва нови искания за строителни разрешения.
МБАЛ-Бургас АД не желае да навлиза в тази схема, тъй като това означава, че "Мидия груп" може до безкрай да променя строителните разрешения, и да изисква от МБАЛ-Бургас все нови и нови съгласия по договор, който дори в първоначалния си вид не е изгоден за болницата.
9. МБАЛ-Бургас АД приветства инвестициите в здравеопазването в региона, тъй като те са в интерес на бургазлии, стига да бъдат извършени от доказани и известни в областта на здравеопазването специалисти. Ние сме длъжни да пазим доброто име на бургаската болница в интерес на всички бургазлии и на над 35-те хиляди пациенти, които я посещават всяка година.
10. МБАЛ-Бургас АД си запазва правото във всеки един момент да отговаря по подобен начин и в писмен вид на всеки, който уронва престижа на болницата.



ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР МБАЛ БУРГАС АД:
ДОЦ. Д-Р СТ. СТАНЧЕВ, ДМ




Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/MBAL-Burgas-Ne-e-redno-v-durzhavna-bolnica-da-se-nastanyava-chastna-klinika-151269
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.