Акредитират нова лаборатория в Рибно пристанище за изследване на храни
Автор: Екип Burgas24.bg 13:37 / 15.03.2010Коментари ()785
© Burgas24.bg
Новата лаборатория в Рибно пристанище започва акредитация за официално изпитване и издаване на документи за месо, мляко, риба, консерви и води. Тя бе изградена със средства на фира „Булджак"АД. Оборудването е закупено по спечелен проект по програма "Конкурентоспособност-2" на ФАР.

Процедурата по акредитация на лабораторията вече стартира. Тя ще продължи до края на годината. Лабораторията е кандидатствала за разрешение за официални изследвания по 20 метода. След получаване на акредитацията новата лаборатория ще издава напълно легитимни изследвания за качеството на храните. В момента се използва за собствен мониторинг в предприятието.

Ще има право да изследва и качеството на водата. Това е един от важните показатели за развитие на акваферми, например. Лабораторията е оборудвана с най-модерна техника и апаратура, която се използва в страни от ЕС. Сред уникалните апарати е ламинираният бокс. Той позволява напълно безопасно тестване на продукти без опасения за попадане на микроби и бактерии от външната среда. Цялостното оборудване е на стойност почти 48 хиляди евро. Произведено е във водещи европейски фирми. То дава възможност за съкращаване на времето на тестване на храните, което е важен показател за производители и търговци. Така стоката при добри показатели може бързо да бъде пусната на пазара в прясно състояние и добро качество.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Akreditirat-nova-laboratoriya-v-Ribno-pristanishte-za-izsledvane-na-hrani-149079
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.