Затворници майсторят картини от пясък, миди и охлюви
Автор: Екип Burgas24.bg 09:28 / 04.03.2010Коментари ()888
© Burgas24.bg
Изложба на лишени от свобода, изтърпяващи присъдите си в Бургаския затвор, ще бъде открита през април, съобщи началник-сектор СДВР в затвора Калина Арабаджиева. В нея ще участват около 30 творби на 5-6 затворници от клуб "Палитра". Картините им украсяват кабинетите и коридорите на затворническата администрация. Те са уникални, каза още Арабаджиева. Изработени са от естествени материали като пясък, миди, охлюви и морски камъчета.

Клуб "Палитра" е само част от възможностите, които имат лишените от свобода за запълване на времето си. Около 60% от тях са неграмотни или малограмотни, каза Арабаджиева. Миналата година са организирани три курса за ограмотяване, а тази година ще бъдат 4. Учители от ОУ "Васил Априлов" се занимават в продължение на 3 месеца с лишени от свобода. Накрая тези хора наистина можеха да четат, да пишат молбите си до администрацията.

В затвора се въвеждат курсове за ограмотяване, клубове по различни интереси, спортна дейност и специализирани програми за обществено въздействие. Всичко това има една основна цел - затворниците да живеят организирано и да излязат по-знаещи и по-можещи.

Източник: factor-bs.com



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Zatvornici-maistoryat-kartini-ot-pyasuk-midi-i-ohlyuvi-146572
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.