Приеха бюджета на община Камено
Автор: Екип Burgas24.bg 11:50 / 17.02.2010Коментари ()531
Единодушно Общински съвет-Камено прие вчера бюджет 2010. Той бе определен от председателя на комисията Желю Вардунски като изключително балансиран. С оглед на кризата при разработването на бюджета стремежът е бил той да е с по-голяма социална насоченост, информира кметът на община Камено инж. Стефан Бонев. Преди всичко средствата ще бъдат използвани за училищата, детските градини, клубовете на пенсионера, инвалидите, диабетиците и онкоболните. Строителната програма на Община-Камено е в размер на 540 780лв. Сериозна сума от тях ще бъде използвана за ремонтите на училищата и детските градини на територията на цялата община. С оглед рестриктивния бюджет отпуснатите средства се оказват недостатъчни. Такъв е случаят с детската градина в село Кръстина. Все пак е заделена сума, с която да се направи ремонт, макар и да било то козметичен. Друга голяма част от ресурсите ще се използват за решаването на неотложни проблеми свързани с инфраструктурата. „Даваме си сметка, че възможностите ни не са много големи, но средствата са насочени към най-важните неща", заяви Бонев.

Стеснената финансова рамка не позволява да бъдат отделени повече средства и за други важни за решаване проблеми в общината. Такъв проблем е окаяното състояние на поликлиниката. Въпросът бе повдигнат от д-р Димитрова по време на обсъждането на бюджета. В отговор кметът Бонев заяви, че се действа и се търси най-подходящият вариант.
По отношение на поликлиниката намеренията са тя да бъде включена в Програма ефективна енергийност, конкретизира Бонев. Дали това начинание ще бъде увенчано с успех ще видим някъде към средата на лятото. За хидроизолацията на покрива може да се наложи да се прибегне до разплащане с допълнителни средства.

Бюджет 2010 не е „напрегнат" бюджет и това е умишлено. Целта е да не се получи така че да имаме един висок критерий за приходи, които ако не дойдат, да се възпрепятства изпълнението на заложените за тази година дейности в плана на общината, обясни градоначалникът.

Бюджетът е направен максимално добре и е балансиран, каза и председателят на Общински съвет-Камено Тонка Добрева. Надявам се общинска администрация да успее да го изпълни, както да изпълним и строителната програма, защото благоустрояването е едно от най-важните неща, които трябва да се случват в Камено. От името на Общински съвет-Камено председателят Тонка Добрева честити новия бюджет и пожела той да оправдае очакванията на всички жители на общината.

Новият бюджет е изцяло съобразен с реалността, каза и председателят на комисията Желю Вардунски. Изпълним е и дори да се извършат някои продажби на общинска собственост, се надявам да се намерят пари и за други дейности, каза още той.


Източник: в. "Компас"



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Prieha-byudzheta-na-obshtina-Kameno-143151
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.