Днес е Денят в памет на Холокоста
Автор: Екип Burgas24.bg 11:58 / 27.01.2010Коментари ()495
©
27 януари е обявен от Европейския съюз и Организацията на обединените нации за Ден в памет на Холокоста - избиването на шест милиона евреи по времето на Втората световна война.
На този ден, 27 януари, през 1945 година е освободен концентрационният лагер Аушвиц, заедно с малцината оцелели затворници там. Исторически честването на тази дата като Ден в памет на жертвите и оцелелите от Холокоста е резултат от срещата на трима мъже - американският президент Бил Клинтън, британският министър-председател Тони Блеър и шведският министър-председател Йоран Першон през 1998 година.

Резултатът от тази среща е поставяне началото на инициатива за образование, събиране на информация и изследване на Холокоста. За първи път Денят в памет на Холокоста се отбелязва през 2000 година от 48 държави. През 2005 година ООН официално прие и определи 27 януари като Ден в памет на Холокоста.

Честването на тази дата всяка година като Ден в памет на жертвите и оцелелите от Холокоста има за цел образование на поколенията. Поколения, които не знаят грешките от миналото, ще ги повторят!


Още новини от Международни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/mejdunarodni/Dnes-e-Denyat-v-pamet-na-Holokosta-134513
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.