Рибарите обмислят да затворят бургаския залив
Автор: Екип Burgas24.bg 15:11 / 23.01.2010Коментари ()853
© Burgas24.bg
Не е изгодно за риболовните кораби да зареждат гориво на пазарни цени, каза  Петър Василев. Друг основен проблем от факта, че в момента риболовните кораби не могат да зареждат безакцизно гориво е загуба на пазара.

„Ние вече загубихме част от пазара. Дори очакваме да плащаме неустойки заради неизпълнените ни ангажименти към търговските вериги. Сега ние не може да хващаме риба, а не хващаме защото не е изгодно. Навсякъде в цял свят, в цяла Европа рибарите ползват безакцизни горива. Тя и цената на рибата е такава. Ние сме на ръба на себестойността. Нашите управници се сещат за рибарите, само когато дойдат да почиват на море и да изядат една цаца и да изпият една бира", каза Петър Василев, собственик на риболовни кораби и рибопреработвателно предприятие в Бургас.

Той допълни,че разрешаването на проблема, риболовците да зареждат безакцизно гориво трябва да бъде разрешен. Засегнатите риболовци и от рибопреработвателния бранш са пращали писма до Народното събрание, Министерски съвет, министерство на земеделието и на финансите, информирали са депутати, но до сега нямат отговор отникъде.

„Няма отговор. Стоим вързани и чакаме. Ще чакаме до тогава, докато на рибарите не им писне и не излязат да затворят бургаското пристанище. В Несебър имат готовност, В Созопол екипажите също се оплакват, че нямат пари и какво да ядат. А покрай рибарите без работа стоят и стотици работници в цеховете", допълни още Василев. Той каза,че в бургаско са засегнати над 800 души, като във варненски регион са повече.

Източник: агенция "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 1
21.01.2010 »
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Ribarite-obmislyat-da-zatvoryat-burgaskiya-zaliv-133651
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.