Царево подготвя два фестивала за туристическия сезон
Автор: Екип Burgas24.bg 12:05 / 18.01.2010Коментари ()424
© Burgas24.bg
Два фестивала подготвя Община Царево за туристическия сезон -„Странджа моя люлчина" и Фестивал на спортните танци и хип- хоп. Първият е инициатива на читалището в Царево. Международният фолклорен фестивал „Странджа моя люлчина" е отдавнашна идея на читалищните работници, но се организира за първа година и е опит за обогатяване на традиционната лятна културна програма и разнообразяване на престоя на туристите.

В рамките на три дни - 25, 26 и 27 юни, фестивалът ще представи фолклорни песни и танци, като идеята е в морския град да се съберат почитатели на фолклора от страната и чужбина. Очаква се да гостуват известни фолклорни ансамбли, танцови състави, групи и хорове за народни песни , оркестри, групи за автентичен фолклор, певци и инструменталисти. На гостите от чужбина ще бъде предложен петдневен престой и извън фестивалните вечери те ще могат да посетят природни и исторически забележителности в региона и да участват в екскурзии до Истанбул, Одрин и Лозенград. Очаква се гостуващите български и чуждестранни певци, музиканти и танцьори в Царево да са над 500. Вторият фестивал ще се проведе в средата на юли.

На 21 януари жените се събират да празнуват Бабинден в Царево. Традиционно празникът се отбелязва всяка година в различни селища на общината. Тази година домакин е общинският център. В празника участват и всички самодейни колективи.

На 28 януари свой концерт ще изнесе мъжката певческа група на Царево. С основаването й в края на 2008 г. се възражда характерното мъжко странджанско пеене. Групата вече има зад гърба си десетки участия в регионални концерти, участия в предавания на Радио „Стара Загора" и БНТ.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Carevo-podgotvya-dva-festivala-za-turisticheskiya-sezon-132220
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.