Заделят 100 000 лв за безплатните закуски
Автор: Екип Burgas24.bg 18:18 / 12.01.2010Коментари ()1136
© Burgas24.bg
100 000 лева ще задели от бюджета си Община Бургас за да осигури безплатни закуски на учениците каза   зам. кметът по образование Йорданка Ананиева. По този начин Общината поема за своя сметка получаването на безплатни закуски на учениците от първи до четвърти клас. Програмата на социалното министерство бе спряна поради разработването на нов вариант на програмата. На запитването на община Бургас е отговорено, че програмата ще бъде възстановена през месец март. така министерството за първите месеци спряна нов вариант тя ще продължи през март.

„За да не се получи спиране на осигуряване на тези закуски на децата от първи до четвърти клас взехме решение да продължим тази програма с общински средства" , каза Ананиева. На съвещание с директорите от общината са поискали справка, кои от тях имат в делегираните си бюджети остатък от целеви средства по програмата. Зам. кметът допълни, че някои от училищата са имали средства за да осигурят закуски на децата за целият период на спиране на програмата, при други парите са били недостатъчни, а трети са нямали никакви останали целеви пари за тази програма.

"За това поискахме от директорите да заявят с формуляр колко средства са им необходими за да може нормално да продължи програмата. Обобщихме информацията. Ще са ни необходими сто хиляди лева. Това е ако всички деца всеки ден консумират закуска. Те със сигурност ще бъдат по-малко, тъй като децата се разболяват и отсъстват от училище. Това усилие както организационно така и финансово си струва, защото на децата е добре да бъде осигурена закуска, която да включва здравословни храни които са разписани от наредбите на здравното министерство. По тази програма даваме възможно да се финансира и закупуването на плод. Знаем ,че децата ни понякога пренебрегват здравословното хранене за сметка на други по-атрактивни за тях храни, които не са полезни за тях. За това ние държим тази програма да съществува", каза Ананиева.

Източник: Агенция "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 3
22.01.2010 »
08.01.2010 »
08.01.2010 »
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Zadelyat-100-000-lv-za-bezplatnite-zakuski-131063
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.