Сербеза: Рибата е много деликатна работа, с любов се прави
Автор: Екип Burgas24.bg 12:13 / 12.01.2010Коментари ()1883
© BulPhoto
"Рибата е много деликатна работа. Не всеки може да приготвя риба особено ако е солена или веяна. С любов трябва да се прави рибата, да се гали", каза Стоян Боев - Сербеза - рибар - ветеран от рибарското селище в местноста „Ченгене скеле". Една от болките на риболовците тази година е бил рязкото снижаване на улова, особено на паламуда. „Температурата на водата тази година не падна под 8 градуса, а паламудът обича студена вода", обяснява липсата на паламуд в Бургаския залив рибаря. Според него, именно високата температура не е разрешила на рибата да влезе в залива, близо до брега, а директно от открито море тя е отплувала в посока към Турция. Подобно било положението през миналата година и при сафрида - срещал се е на изключително голяма дълбочина само и трудно се улавял.

Заради замърсеноста на водата в Бургаския залив част от срещащите се преди години рибни видове вече са останали само спомени, твърди рибаря. Като пример той посочна отровната, но изключително вкусна риба скорпида, която за последно е била засечена преди няколко години. От десетина година в Бургаския залив не е улавяна и змиорка, според риболовеца. Странната на вид риба винаги се движела по двойки - мъжка и женска, идвала от Карибско море да хвърли хайвера си в Черно, но и тя с годините се превърнала само в спомен за местните риболовци.

Сред риболовците в „Ченгене скеле" негласно леферът, калканът и карагьоза са признати за най - вкусните риби засичани в Бургаския залив. Освен да се улови, приготвянето на рибата също изисквало своя си майсторлък, който не прилягал на всеки - изпичане на слаб огън - на въглища без пламък. Върху огъня се хвърля сол, за да не опърлят пламъците рибата, а само да я задушат.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Serbeza-Ribata-e-mnogo-delikatna-rabota-s-lyubov-se-pravi-130925
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.