Газовите пистолети вече под контрол на МВР
Автор: Екип Burgas24.bg 10:00 / 07.01.2010Коментари ()2512
© Burgas24.bg
Всички притежатели на газово, пневматично и сигнално оръжие ще трябва да го регистрират в МВР в срок до една година, иначе ги заплашва глоба от 2000 лева или имуществена санкция от 10 000 лева. Това реши правителството вчера, което одобри проектозакон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехниката. Документът тепърва ще бъде обсъждан в парламента, но почти сигурно ще бъде приет, защото прилага изискванията на три евродирективи. Едногодишният срок за регистрация ще започне да тече след обнародването на документа.

Досега държавата контролираше само притежанието и употребата на огнестрелни оръжия. Именно заради това в момента никой не знае колко българи притежават газови пистолети и въздушни пушки. Докъм 1995 г. те са се водели на отчет в полицията, но днес всеки може да влезе в оръжеен магазин и да си купи от уж несмъртоносните устройства, все едно си взема хляб.

Според Йордан Тодоров, търговец на оръжие, всяко пето семейство у нас ще трябва да се разходи до полицейските участъци. Толкова домакинства, смята той, кътат газов пистолет за самозащита. Отделно много хора притежават въздушни пушки, с които се надпреварват да стрелят по гугутки.

Последствията за онези българи, които не декларират газовите си пистолети, няма да са само финансови, решиха вчера министрите. Те предложиха на парламента и промени в Наказателния кодекс, които инкриминират употребата на неогнестрелни оръжия, нерегистрирани в полицията.

Новите поправки в НК гарантират още, че никой извършител на злодеяние, в което той използва оръжие, взривни вещества и пиротехника, няма да се измъкне само с административна санкция.

Законът въвежда и изискване всеки купувач на професионални пиротехнически ефекти да взема предварително разрешение от МВР.

Източник: в. "Труд"


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Gazovite-pistoleti-veche-pod-kontrol-na-MVR-129773
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.