Туризмът чака още 5% спад
Автор: Екип Burgas24.bg 10:29 / 05.01.2010Коментари ()635
© Burgas24.bg
С още 5% да намалеят туристите у нас през тази години очакват туроператорите, пише в днешния си брой в. "24 часа". Поне засега такова е моментното състояние при записванията, но ако и след Берлинската борса през март спадът се превърне в тенденция, трябва да се реагира по някакъв начин, заяви представителят на немския туроператор ITS за Бургаско Начко Козаров.

Според него най-удачният механизъм за привличане на повече туристи бил да се удължи срокът за ранните записвания, при които те ползват бонуси.

Минали години от отстъпки до 20% се възползваха летовниците, записали се до 15 март. Сега заради кризата туроператорите били готови да удължат срока за бонусите и при авансово плащане до 15 май.

Хотелиерите няма накъде повече да свалят цените от миналата година и затова тази мярка е една от най-удачните, коментира Козарев.

Явно отново ще се разчита на късните записвания, но да се надяваме, че тази година поне на немския пазар нещата ще се подобрят. Защото големите съкращения във водещите гиганти като "Опел" и "Сименс", например, вече приключиха и се наблюдава отлепване от кризата, коментира шефът на големия немски туроператор "Некерман" Христо Колев.

Той обаче бил оптимист за сезона дори при прогнозен спад от 5%. В пика на кризата миналото лято започнала при спад от 20%, а прикючихме септември с 8% завишение на записванията, заяви Колев.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Turizmut-chaka-oshte-5-spad-129300
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.