Правят първия тематичен календар на българските черноморески фарове
Автор: Екип Burgas24.bg 14:24 / 04.01.2010Коментари ()1180
©
През м. август 2010 г. ще бъде отбелязан Международния ден на морските фарове в целия свят. Към идеята до този момент са се присъединили 51 държави, които представят повече от 450 морски фара.

За да улесни, обедини и подпомогне българските морски градове и общини, по чиито крайбрежия има фарове, Черноморският институт - Бургас, започна работа върху проект, който стартира с издаването на първия тематичен календар "Български Черноморски фарове".
Информационният календар за 2010 година поставя начало на едно ново черноморско общуване, което обхваща и българските черноморски фарове в орбитата си. Идеята е, подбраните 12 фара да бъдат представени в тяхната историческа и културна среда.

Всеки месец е посветен на отделна община, на нейното културно наследство и принадлежащия й фар. Месец януари представя фарът на ШАБЛА и Община Шабла; м. февруари - фарът на КАЛИАКРА и Община Каварна; м. март - фарът на ПРИСТАНИЩЕ БАЛЧИК и Община Балчик; м. април - фарът на ЕКРЕНЕ и Община Аксаково; м. май - фаровете на ВАРНА и Община Варна; м. юни - фарът на КАМЧИЯ и Община Аврен; м. юли - фарът на нос СВ. АТАНАС и Община Бяла; м. август - фарът на нос ЕМИНЕ и Община Несебър; м. септември - фарът на ПОМОРИЕ и Община Поморие; м. октомври - фарът на остров СВ. АНАСТАСИЯ и Община Бургас; м. ноември - фарът на остров СВ. ИВАН и Община Созопол; м. декември - фаровете на ЦАРЕВО И АХТОПОЛ и Община Царево.

Календарът е замислен по идея на доц. д-р Маруся Любчева - член на ЕП от 2007 до 2009 година. Негови автори са Хр. Панайотова и д-р Ст. Пейков. Графичният дизайн на изданието е дело на К. Отонов, а фотографиите са на И. Дяволов, К. Отонов и В. Георгиев. За календара са използвани и фотоархиви на представените черноморски общини, както и дигитализирани карти на ДА " Тракия" - Геопан, Бургас.

Освен черноморските общини помощ за издаването на календара са оказали и Хидрографската служба на ВМС на Р.България, Военноморската база в Бургас, Програмно-координационният център за научни изследвания •ЕКОПАН• в М. Търново, ИК "Морски свят" във Варна, Военноморският музей във Варна, РА "Бряг" - Бургас, СОК "Камчия" ЕАД, Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас, "Порт Балчик" АД - Пристанище - Балчик.



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Pravyat-purviya-tematichen-kalendar-na-bulgarskite-chernomoreski-farove-129164
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.