Американци дадоха златен медал на бургаски учен
Автор: Екип Burgas24.bg 11:01 / 23.12.2009Коментари ()1533
Още през 2003 г. за своите научни приноси доц. Апостолов е включен в книгата "500 водещи учени в света" на Американския биографичен институт. През същата година е избран и за член на Борда за научни изследвания на АБИ.

Доц. д-р Апостол Апостолов e възпитаник на СУ "Св. Климент Охридски" - Биологически факултет. Професионалната си кариера започва като преподавател в Бургас. От 1969 до 1974 г. е завеждащ "Природонаучния" отдел в Окръжен музей - Бургас. От 1974 г. е в системата на ДСО "Рибно стопанство" като технолог в "Черноморски риболов, а от 1979 - главен специалист в дирекция "Марикултури" при ДСО "Рибно стопанство". От 1986 г. оглавява научното направление по марикултури в Института по рибна промишленост. През април 1991 г. е избран от Временната управа на община Бургас за началник-управление "Образование, култура, здравеопазване, социални грижи, социална и жилищна политика". От 1992 до 1995 г. е зам.-кмет по "Екология" в община Бургас.

От 1996 г. е преподавател в университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас. Зам.-декан на факултета по "Обществени науки от 2004 до 2007 г.

Д-р Апостолов е посветил дългата си научна кариера на изучаване на морските и сладководни ракообразни. Към момента има издадени стотици научни публикации и е автор на том 18 от поредицата „Фауна на България - морски низши ракообразни" и том 29 от същата поредица за сладководните и подземни низши ракообразни от България.

В процес на подготовка е монография, посветена на дълбоководните низши ракообразни от шелфа на Исландия. През 2004 г. Институтът по биология в Рейкявик и морската изследователска станция в Сангерди са отправили покана до доц. Апостолов да посети Исландия и окаже научна помощ при изучаване на тяхната сладководна и морска фауна от разред ракообразни. За определяне му е предоставен богат материал от проведената през 1991-1992 г. научна експедиция от исландски, норвежки и шведски учени за изучаване шелфа на Исландия. На базата на този материал са описани 20 нови за науката дълбоководни вида ракообразни.

Публикувал е над 120 научни труда в реномирани български, френски, италиански, холандски, македонски, руски и германски академични списания. Описал е 90 нови вида за науката ракообразни животни и 5 нови рода за науката от подземните води на България, екс-Югославия, Франция, Аржентина, Тайланд и Исландия, както и от Черно море, Атлантическия океан, Адриатическо и Средиземно море.

През 1983 г. защитава докторска дисертация, а през 1988 г. е хабилитиран като доцент.

През миналата година, на 10-ата международната конференция, отчитайки научните приноси на българския учен доц. д-р Апостол Апостолов е избран за редовен член на World Association of Copepodologists (WAC). Той е автор на учебници, учебни помагала и монографии и над 200 научнопопулярни статии, посветени по проблемите на марикултурите, защита на природата и деградацията на околната среда.

Координатор е на няколко международни проекта на Европейския съюз.

Източник: factor-bs.com



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Amerikanci-dadoha-zlaten-medal-na-burgaski-uchen-127374
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.