До 2014 година закриват домовете за деца в региона
Автор: Екип Burgas24.bg 14:12 / 16.12.2009Коментари ()682
© Burgas24.bg
Във връзка с процес на деинституализация и поетапно намаляване на броят на децата в социалните домове, до 2014 година ще бъдат закрити институциите за отглеждане на деца в Бургаска област. Това каза директорът на регионалната дирекция за Социално подпомагане - Бургас Тони Костова. В областта специализираните заведение са четири - домът за деца „Ал. Г. Коджакафалята" в Бургас, дом „Щурче" в Средец, домовете за деца с увреждания в Кошарица, община Несебър и домът в с. Искра, община Карнобат. Местната дирекция за социално подпомагане работи активно по деинституализация като идеята е децата да бъдат настанени в защитени жилища и домове от семеен тип.

В тази връзка е сформиран екип с представители на общините от които са институциите, неправителствени организации, Държавната агенция за закрила на детето и отделите за закрила на детето в отделните дирекции, каза още Костова. Четирите общини са информирани относно срокът за кандидатстване по ОП "Регионално развитие"-28 януари, до който те могат да кандидатстват за реализиране на домове от смесен тип. Според Костова готовността на четирите институции е на две нива. Две от общините -Бургас и Карнобат имат по-голяма готовност. „Община Бургас през последните 5 година е развила нов фокус на социални услуги в общността, с което допринесе за предварителната деинституализация.

Община Карнобат има идея да се развият два центъра от семеен тип и още едно защитено жилище", каза Костова. „В община Несебър, домът в село Кошарица е с много добри условия. Но с оглед деинстуализацията ръководството на общината е възложила проектиране, отстъпен е един терен в близост до дома като идеята е разкриване на също център от семеен тип и защитено жилище", разкри директорът на местното Социално подпомагане. Акцентът обаче в Община Средец е за създаване на защитени жилища за стари хора."Регионалната дирекция и екипът от експерти ще работи с ръководството на общината за смогване разработването на проекта до 28 януари", каза Костова.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Do-2014-godina-zakrivat-domovete-za-deca-v-regiona-125715
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.