Йорданка Ананиева: Бургас може да се похвали с едни от най-добрите практики в предучилищното образование
Автор: Екип Burgas24.bg 11:27 / 26.11.2009Коментари ()1021
© Burgas24.bg
В Бургас практиките в предучилищното образование са едни от най-добрите. Това каза Йорданка Ананиева, заместник-кмет по образованието, по време на научната конференция с международно участие на тема „Предучилищното детство и отговорностите на съвременното общество". Една от целите на форума е обмен на добри практики в сферата на предучилищното образование и възпитание.

„Предизвикателствата на съвременното ни общество се отразяват върху начина, по които ние отглеждаме и възпитаваме децата в предучилищната образователна степен", каза Ананиева. „Една от добрите практики, които ще споделят бургаските колегите е по отношението на теоретичното и практическото образование, свързано с обучението по екология и религии, което стартира тази година в детските градини. Както и начинът, по които се ситуират педагогическите игри в самите образователни модули, които са включени в образователната програма", коментира заместник-кметът по образованието.

"Нашите детски градини ще посрещнат гостите от форума за да видят те нагледно по какъв начин и по какъв модел работим ние в Бургас", разясни тя. Форумът ще продължи до утре и в него се включват специалисти в областта на предучилищната педагогика то страната и гости от Турция, Македония и Русия. Един от основните проблеми на предучилищното образование в града, според Ананиева е недостигът на места в детските градини.

 „Нашите колеги са принудени да работят с групи, които са доста големи като брой деца. Това в никакъв случай не влошава качеството на обучението", категоричен е заместник-кмета по образованието. „Още в най-ранното детство трябва да се заложат, както изконните български ценности, така и новите европейски, защото колкото по-ранна е възрастта, в която се формира ценностната система на едно дете, толкова повече можем да бъдем по-сигурни, че човек ще изгради себе си като зряла личност", обобщи Ананиева.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Iordanka-Ananieva-Burgas-mozhe-da-se-pohvali-s-edni-ot-nai-dobrite-praktiki-v-preduchilishtnoto-obrazovanie-121526
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.