Скопие ни краде и партизаните
Автор: Екип Burgas24.bg 10:06 / 05.11.2009Коментари ()710
Македония посегна и на партизаните ни. Според текстове в Скопската енциклопедия Иван Козарев бил първият македонски шумкар. Книгата е издадена преди месец и половина в западната ни съседка. Наши историци ще опровергават в интернет голяма част от съдържанието й, съобщи акад. Георги Марков, директор на Института по история към БАН. В никакъв случай няма да останем безучастни към изнесеното от македонците, заяви Марков. Той бе категоричен, че македонските историци отново са използвали изтъркани фалшификации и са присвоили българската история.

"Могат да пишат за македонска нация, но само след Втората световна война. А в енциклопедията се говори за антични македонци", уточни историкът. Според него трябва и държавата ни да реагира адекватно и веднъж завинаги да се изяснят нещата. Заради преиначаването на историята срещу изданието са реагирали и албанците, и гърците. Акад. Марков допусна, че главният редактор на енциклопедията Блаже Ристовски ще бъде сменен.

Междувременно председателят на Македонската академия на науките и изкуствата Георги Старделов заяви пред телевизия А1, че членовете на редакционната колегия на книгата със сигурност ще бъдат уволнени. След тях нов екип, който ще бъде формиран до месец, ще решава дали настоящата Македонска енциклопедия ще бъде коригирана, или ще бъде подготвено ново издание.

Източник: в. "Стандарт"


Още новини от Международни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/mejdunarodni/Skopie-ni-krade-i-partizanite-117939
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.