Сектор за лечение на СПИН ще бъде открит в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:06 / 03.11.2009Коментари ()653
© Burgas24.bg
Сектор за лечение на СПИН ще бъде открит към Инфекциозното отделение на Бургаската многопрофилна болница, съобщи координаторът на програмата за превенция и контрол на ХИНВ/СПИН на Министерството на здравеопазването за Бургас д-р Ивайло Димитров. За тази цел е закупена апаратура на стойност 200 000 евро, с която ще бъде подпомогната дейността на специалистите в отделението. Апаратурата е за измерване нивото на увреда на имунната система. Бъдещият сектор по СПИН ще разполага и с два апарата и друга специализирана медицинска техника. „Така МБАЛ ще може да откликне адекватно

на нуждите на ХИВ-позитивните и за съжаление вече болни наши съграждани. Другото много важно е, че в този сектор към МБАЛ ще бъде предоставена и терапията на хората, които вече са развили болестта СПИН ", каза д-р Ивайло Димитров.

В Бургас „Програмата за превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерството на здравеопазването се реализира в пълна степен, каза д-р Димитров. „От тази година се работи и със затворниците, защото се оказа, че там мъжете не ползват презерватива и това се превърна в проблем:", допълни д-р Димитров. По думите му хората вече са добре информирани по проблемите на болестта и те вече съвсем свободно търсят консултация със специалист. „Това, с което хората все още не са наясно, са начините на предаване на болестта. Митове са това, че вирусът може да се хване от басейн, от общи прибори за хранене, както и от ухапване на комар. По този начин не може да бъде хванат. Начините са кръвнопреносим и половопреносим", уточни специалистът.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Sektor-za-lechenie-na-SPIN-shte-bude-otkrit-v-Burgas-117675
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.