ВиК – Бургас предлага кубик вода да струва 2,12 лева
Автор: Екип Burgas24.bg 13:34 / 03.11.2009Коментари ()6708
© Burgas24.bg
ВиК - Бургас предлага кубик вода да струва 2,12 лева с ДДС, каза изпълнителният директор на ВиК - Бургас инж. Ганчо Тенев. Причина за исканото увеличение на цената на водата в Бургас са повишените цени на електричеството и консумативите, обясни инж. Ганчо Тенев. Дружеството изплаща и заем от 11 милиона евро от Европейската банка за възстановяване и развитие за довършване на проекта по ИСПА за подновяване на ВиК мрежата в Бургас. В момента абонатите на дружеството плащат 1,93 лева. Искането за промяна е направено още през юли, уточни инж. Тенев. Предстои то да бъде разгледано на заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Проектът за подобряване на интегрирания воден цикъл на Бургас е изпълнен на 90 %, каза още инж. Ганчо Тенев. Към момента са подменени 15 км от външния водопровод на Бургас, в самия град са сменени около 20 км водопроводна мрежа. Предстои довършване на дейностите по улица „Одрин". По изграждането на канализация от 6,5 км са изпълнени 5 км. Според директора на дружеството дейностите по проекта се очаква да приключат до края на тази година или най-късно в началото на идната. „С реализацията на този проект няма да успеем да подменим цялата мрежа, както ни се иска, но ще сменим основните клонове, което ще доведе до по-рядко спиране на водата и по-добра услуга за абонатите", каза инж. Ганчо Тенев. Проектът е на обща стойност 21 милиона евро, като безвъзмездното финансиране от ИСПА, което почти е усвоено, е 10 милиона евро, а съфинансирането под формата на заем от ЕБВР, е 11 милиона евро. Договорът за заем бе сключен през юни 2005 година, а финансовият меморандум за предоставяне на безвъзмездно финансиране от ЕК бе подписан през януари 2006 година. Всяка година е нужно да се подменят 2 - 3% от мрежата в един град, каквато е световната практика, за да може за около 50 години тя да се обнови изцяло, посочи инж. Тенев. Някои от подменените връзки в центъра са на по 80 - 100 години, допълни инж. Тенев. Според него цената на водата в Бургас е близка до средната за страната, а по качеството на услугата ВиК -Бургас е на първите места.

ВиК - Бургас обяви акция за подмяна на партидите на абонатите, каза още инж. Ганчо Тенев. Акцията започна от началото на месеца и ще продължи до 23 декември. Откриването на нова партида ще става на цена от 6 лева, вместо от 30 лева, каквато е регулярната цена за услугата. Според инж. Тенев актуализирането на данните ще спомогне да се допускат по-малко грешки или проблемни ситуации при отчитането на консумираната вода.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/ViK-Burgas-predlaga-kubik-voda-da-struva-2-12-leva-117622
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.