Днес отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата
Автор: Екип Burgas24.bg 12:34 / 20.10.2009Коментари ()510
© Burgas24.bg
20 октомври отбелязваме като Световен ден за борба с остеопорозата. Тази година кампанията протича под мотото „Остани висок и високо говори за здравето на твоите кости". Според световната статистика между 12 и 20 % от получилите тазобедрена фрактура умират в рамките на година, а 80% от хората с остеопоротични фрактури не са били диагностирани и лекувани за остеопороза.

Остеопорозата е известна сред медиците „тихата епидемия" на века, тъй като няма реални проявления на симптоми, докато не се случи първата травма.

Намалената костна плътност се установява чрез измерване със специални апарати. Първите данни за остеопороза могат да се установят още след 35 годишна възраст.

От началото на годината в Бургас общо 605 души са преминали през специализиран кабинет, за да направят подобно тестване .От тях при 146 или 24% са с намалена костна плътност и съмнения за остеопороза и 193 -ма са с намалена костна плътност.

Всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст могат да очакват в хода на живота си остеопорозна фрактура. Най-тежки са фрактурите на шийката на бедрената кост, а най-чести са фрактурите на прешлените.

Балансираната диета, рационалното хранене , приемането на витамин Д и калций , движението, спортът и разходките сред природата са най-добрата превенция срещу остеопорозата - допълват специалистите.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Dnes-otbelyazvame-Svetovniya-den-za-borba-s-osteoporozata-115304
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.