Пуснаха арестувания главен архитект на Поморие срещу гаранция от 10 000 лева
Автор: Екип Burgas24.bg 13:19 / 19.09.2009Коментари ()941
© Burgas24.bg
Срещу гаранция от 10 000 лева БОС освободи главния архитект на Поморие Светозар Рашков. Ако Рашков не внесе сумата определена от окръжните магистрати в тридневен срок отново ще бъде арестуван, обявиха от пресцентъра на полицията в Бургас. 24-часовото му полицейско задържане изтече вчера следобед. От прокурата вчера обявиха, че ще поискат удължаване на мярката за задържане на 72 часа. В това време трябваше да му бъде повдигнато обвинение, но се оказа, че те изтичат по време на празниците, затова съдът трябваше да се произнесе по-рано. Архитектът беше обявен за обвиняем. Обвинението е за злоупотреба със служебното положение и е заради фирми с т.нар. свързани лица.

Припомняме: Арестувания архитект на община Поморие Светозар Рашков се оказа е свързан с лихварския бизнес на обявения за тартор на престъпна група бизнесмен Любен Джубрилов. Рашков е бил замесен с престъпната група на Джубрилов , който бе обявен за издирване от полицията през месец февруари, когато бе разбита лихварската група. Днес стана ясно още, че поморийският архитект изпълнявал длъжността докато в същото време е бил обявен за общодържавно издирване и разследван на за друго длъжностно престъпление. В престъпната схема бил замесени и още един служител на администрацията отговарящ за европроектите. Архитектът на Поморие е бил основен потребител на парите, събирани от лихварство и ги е харчил по игрални зали и казина. В хода на разследването се оказало, че рашков бил изпаднал в състояние на силна зависимост.

"Взимал е огромни суми от лица от криминалния контингент, срещу огромни лихви и ги е връщал в срок, може би от служебната си заплата", обяви вчера наблюдаващия прокурор Ангел Георгиев. Главният архитект на Поморие имал съвместен бизнес с фирмата на сестра си Мариана Кехайова, която притежавала архитектурно бюро. "Той пращал клиентите при нея, за изготвянето на проекти, после той ги одобрявал", допълниха още от полицията вчера. Освен със фирмата на сестра си Рашков бил съдружник и с друг служител от местната администрация. Той пък отговарял за еврофондовете. Днес и двата офиса на приближените до архитекта фирми бяха затворени. В тях били намерени и иззети печати на Общината и на кмета Петър Златанов. По време на акцията Златанов е представил на полицията своя печат. Според служителите на реда намерения втори печат в кабинета на Рашков най-вероятно е подправен, но това ще бъде доказано от експертиза.




Още по темата: общо новини по темата: 8
26.09.2009 »
25.09.2009 »
24.09.2009 »
23.09.2009 »
18.09.2009 »
17.09.2009 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница
Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Pusnaha-arestuvaniya-glaven-arhitekt-na-Pomorie-sreshtu-garanciya-ot-10-000-leva-110463
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.