Ротари клуб ще съдейства на Несебър в обществени проекти
Автор: Екип Burgas24.bg 15:31 / 10.09.2009Коментари ()733
©
Дистрикт Гуверньорът на България за 2009 - 2010 ротарианска година Пламен Минев и кметът на Несебър Николай Димитров обсъдиха възможностите за съвместна работа по значими проекти в сферата на образованието, здравеопазването и съхранението на паметниците на културата. Това стана по време на първата опознавателна среща между ръководствата на Ротари клуб и община Несебър. Пламен Минев запозна Димитров с историята и структурата на хуманитарната организация. „С организации като вашата, които имат социално значими намерения, предложения и потенциал, за да ги осъществят, Община Несебър е готова да си сътрудничи", заяви кметът на Несебър.

Сред приоритетните области, по които ще се търсят взаимни контакти, е образованието. Бе обсъдена идеята успешни ротарианци да представят своя опит под формата на лекции пред местната младежка аудитория. "По този начин младите хора ще се ориентират по-добре в обществената и бизнес среда, посредством директни контакти с уважаваните личности в своя град", мотивира се гостът. Друго общо поле на работа е здравеопазването, където ще се търсят възможности за сътрудничество в ползва на обществените интереси. Основно бе обсъдена първостепенната за община Несебър тема за опазването на паметниците на културата. Страните се съгласиха, че в това направление има много възможности за съвместни дейности. Кметът подробно запозна събеседниците с възпитателната патриотична инициатива „Аз живея в Несебър", чиято основна задача е да даде на младото поколение усещане за гордост и достойнство, че живее на такова уникално място, пропито с духовност, богата история и култура. Проектът цели и да възпита съзнание на отговорност към опазване ценностите на Несебър. Тази нова стратегия на Общината бе оценена изключително високо от ЮНЕСКО. Николай Димитров подчерта, че се прави всичко възможно градът, включен в списъците на цивилизационните паметници, да бъде запазен за бъдещите поколения. Един от добрите примерите в това отношение е старата църква „Св. Стефан", която през май месец беше изцяло реставрирана с помощта на фондация „Левентис" и въведена отново в инагурация на храм, след векове.

Гостите от ръководството на „Ротари Клуб" изказаха адмирациите си от въведената практика на Общината да подпомага развитието на даровити деца. Наскоро в Несебър беше прието да се отпуска обществена стипендия, в размер на 12 хиляди лева, за млади таланти. Финансовата помощ ще се дава всяка година на един завършващ отличен и изявен ученик-средношколец от двете училища на територията на общината. Тази година стипендията получи Симона Велкова, показала висок успех и отлично представяне на песенни конкурси и фестивали. „Имаме деца, които са изключително изявени и могат да постигнат много, а финансовата помощ понякога е решаваща", е идеята, която мотивира общината. Президентът на Ротари клуб - Несебър Нася Игнатова, разказа за техния фонд „Даровити деца", което отваря възможности за взаимодействие в това хуманно дело.

В знак на уважение, Дистрикт Гуверньорът Пламен Минев подари на кмета Николай Димитров флаг на Ротари клуб и филм за организацията. Благородният труд в полза на обществото е обща мисия, която обединява целите и приоритетите на Рорати клуб и Община Несебър.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Rotari-klub-shte-sudeistva-na-Nesebur-v-obshtestveni-proekti-109064
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.