Искат по-строги санкции за постоянните нарушители на ЗзДП
Автор: Екип Burgas24.bg 18:56 / 25.08.2009Коментари ()1154
©
Един от размазаните автомобили след катастрофата на Владо Айрянов
Водачите, които системно нарушават Закона за движение по пътищата, трябва да бъдат санкционирани по-строго. Такова е виждането на ръководството в МВР -Бургас относно пътните хулигани. За това обаче са необходими промени в самия закон. Вижданията на специалистите за по-строгите санкции вече са внесени в община Бургас. Те трябва да бъдат представени на Постоянната комисия по транспорт в Народното събрание, която да ги обсъди, и след като ги анализира, да реши дали те са резонни, след което да бъдат внесени за гласуване от депутатите.

Идеята за законодателни промени възникна след поредната тежка катастрофа в Бургас на 15 август, когато пияният Владо Айрянов погуби трима души. След проверка на полицията се оказа, че водачът системно е нарушавал Закона за движение по пътищата, карал с превишена скорост, без книжка и без да носи гражданска отговорност и три пъти е хващан пиян зад волана.

След инцидента по инициатива на кмета на Бургас Димитър Николов се стоя работна среща между представителите на МВР, бургаски депутати и общинска администрация. Решено бе в едноседмичен срок да бъдат направени предложенията за евентуалните промени в закона.

"Идеята ни е да има по-строги санкции за тези, които системно нарушават закона и за пътните хулигани" , каза началника на КАТ- Бургас Йонко Тончев. Едно от вижданията например е да бъде свалена границата, за която се налагат административни нарушения. В момента за алкохол например тя е 1,2 промила. Друг вариант при няколко нарушения на водача за каране в нетрезво състояние е да му бъде отнемана книжката завинаги. В момента законът не предвижда такова наказание за водачите.

По-строги да бъдат и наказанията за тези, които са причинили катастрофа, при която има загинали хора, особено ако водачът е карал пил. Според полицаите необходимо е отново да се върне водещата контролна функция на структурите на МВР при провеждането на изпитите, обучението и учебните форми за управление на автомобил. Според направен анализ най-много катастрофи с фатален край се допускат именно от млади водачи със стаж до две години. Друго виждане на бургаските полицаи е да се засили контролът на МВР над техническите прегледи.

Бургаският депутат Иван Вълков, който е и председател на Комисията по транспорт в НС, пое ангажимент да придвижи вижданията за промени в Закона за движението по пътищата.

Източник: Агенция "Фокус"




Още по темата: общо новини по темата: 51
11.06.2010 »
08.06.2010 »
08.03.2010 »
04.11.2009 »
24.10.2009 »
23.09.2009 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Iskat-po-strogi-sankcii-za-postoyannite-narushiteli-na-ZzDP-106660
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.