Мощи на четирима светци ще закрилят Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 14:58 / 18.08.2009Коментари ()682
Свети мощи, донесени специално от Букурещ, Румъния, със съдействието на Сливенския митрополит Йоаникий и с доброто разположение на Румънската патриаршия, пристигнаха в Несебър по случай празника на града. Оповестяването на този акцент бе на пресконференция по повод 15 август, но тогава се запази в тайната чии са те. В деня на Успение на Пресвета Богородица стана ясно, че светините са на Св. Йоан Златоуст, Св. Христина, Св. Харалампи и Св. Теодосий Велики. Мощите ще закрилят всички жилели на Несебър, оставайки в църквата „Св. Успение Богородично". Те се съхраняват в специална кутия - мощохранилница и са донесени от служител на Сливенската Митрополия.

Светлинно шоу, което до сега не е правено на никое друго място в България, бе кулминацията на 15 август. От 11 плавателни съда в морето бяха изстреляни фойерверките, които озариха небето над целия залив и бяха видени дори в Бургас. Режисираният светлинен спектакъл, на който бяха свидетели над 15 хиляди души, е взет като модел от този, който се организира по време на филмовия фестивал в Кан, Южна Франция. Множество „танцуващи" прожектори, разположени на провлака предвестиха началото на ефектните и зрелищни илюминации.

И ако миналата година имаше играта на различни цветове от спектъра на дъгата в небето, то тази акцентът e върху белите тонове, символизиращи мира, спокойствието, в ансамбъл със светлите, слънчеви нюанси. Община Несебър поднесе на гостите и жителите на града зрелищен светлинен спектакъл, който беше радост за сетивата. С мисъл и за екологичната страна на празника, тази година по-малко вредни емисии се отделиха във въздуха. Община Несебър има идея да организира и фестивал на светлината, като идеята за този форум е почерпена от подобно зрелищно шоу на Ниагарския водопад.

Празничната украса, с която осъмна Несебър в празничния ден, бе нежна, ефирна и грациозна. Красиви пеперуди „трепкаха" от единия до другия край на провлака в разноцветни нюанси. Насекомото е символ на възраждането, както в Япония, така и в християнските представи, също и според модерната психоанализа. В този дух бе отбелязан и празника на Несебър - бе открита детска площадка по проект „Красива България" на мястото на градинка, която от години не беше в привлекателен вид. Освен това хората от ул. „Христо Кудев" вече спокойно могат да се придвижват пеша и с колите си по асфалтираната улица, без да се притесняват. Пеперудите, като символ на възраждането, може да се тълкуват и като знак за бързо развитие и желание за преодоляване на кризата. Идеята е Несебър - градът на ЮНЕСКО, чрез използване на своите природни, исторически и културни богатства, да се справи по-бързо с неблагоприятните икономически условия.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Moshti-na-chetirima-svetci-shte-zakrilyat-Nesebur-105661
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.