За първи път учените успяха да "уловят" атоми от антиматерия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:41 / 06.06.2011
709
За първи път учените успяха да "уловят" нещо, чието съществуване е една от най-големите загадки в съвременната физика на елементарните частици - антиматерия. Изследователите от Европейския център за ядрени изследвания твърдят, че са уловили близо 40 водородни антиатома и, най-важното, са ги задържали за около 16 минути. Уникалното постижение е огромна стъпка в изучаването на състава и произхода на Вселената, което може да доведе до разгадаването на една от нейните най-големи мистерии.

Атоми антиматерия - антиводород - бяха "уловени" за малко повече от 16 минути при експеримент на физици в Европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН в Женева. Резултатът от експеримента трябва улесни изучаването и изследванията в областта, категорични са учените.

Антиматерията е "огледална" на познатата от човека материя, но е трудна за наблюдение, защото всеки атом антиматерия се анихилира при контакт с материята, произвеждайки огромно количество енергия. Водородният атом се състои от протон с положителен електрически заряд и електрон с отрицателен заряд. Атом на антиводорода се състои от отрицателен протон и от положителен електрон - античастици на протона и електрона.

Първите атоми антиводород са създадени в ЦЕРН през 1995 г., но са се анихилирали почти веднага при контакт с материята. При експеримента АЛФА обаче те са удържани до 1000 секунди. Уникалното постижение е огромна стъпка в изучаването на състава и произхода на Вселената, което може да доведе до разгадаването на една от нейните най-големи мистерии.

Още преди 80 години британският физик Пол Дирак стига до извода, че успоредно с материята съществува и антиматерия. Смята се, че при създаването на света са били произведени еднакви количества материя и антиматерия, но е останала само материята.

Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Всички играчи във войната в Украйна са в преходен период
България попадна в "черен" списък на Русия
23-годишен българин загина в тежка катастрофа край Рим
Четирима убити и десетки ранени при масова стрелба в Алабама
Русия постави България в списъка си с държави, които налагат дест...
Започна ранното гласуване на тазгодишните президентски избори в С...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).