ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вижте от кои храни трябва да се откажете през зимата, за да опазите здравето си | ||||||
| ||||||
Експерти посочиха онези категории продукти, които определено няма да донесат никаква полза през зимата за здравето и които трябва да бъдат изключени напълно от вашето меню, пишат от actualno.com. Според диетолозите, на първо място трябва да се откаже от висококалорична храна с малко съдържание на ценни микроелементи. Такива продукти включват бързите храни и полуфабрикатите. Експертите също така съветват да се откажете от храна, която допълнително охлажда тялото, тоест от студени супи, цвекло или гаспачо. Препоръчително е също така да се погрижите да сведете до минимум консумацията на сладкиши през зимата. Прекомерната консумация на сладко отслабва имунната система на човека. През зимата вместо десерти е препоръчително да включите в диетата си сезонни и горски плодове. В студеното време трябва да намалите употребата на алкохол, тъй като той има високо съдържание на калории и забавя метаболизма. Освен това, алкохолът причинява фалшиво чувство на глад, поради което човек преяжда и достига наднормено тегло. През зимата човешкото тяло е принудено да изразходва повече енергия за затоплянето си. Съответно е необходима повече храна, за да се осигури тази енергия. Това обаче не означава, че студовете оправдават използването на мазни и често нездравословни храни. Една от тези храни са сладките картофи. Отбелязва се, че въпреки че този продукт съдържа повече нишесте от обикновените картофи, той също е пълен с хранителни вещества. Сладките картофи са богати на фибри, витамин А и калий. Освен това, те са известни с възможността за укрепване на имунната система, намаляване на възпалението в тялото и подобряване на храносмилането. Друг нишестен зеленчук, от който се нуждаете във вашата зимна диета, е ряпата. Тя е отличен източник на антиоксиданти, които могат да намалят риска от рак. Също така, плодовете на ряпата са богати на витамин К, а листата са богати на витамин А. Редовната консумация на този продукт подобрява здравето на сърцето, укрепва костите и също така помага за подобряване на храносмилането. Фурмите са богат източник на желязо, протеини, калций и много други витамини за здравето и имунитета. Ядките се считат за не по-малко полезни не само през зимата, но и през цялата година. Особено се отличават бадемите и орехите. Те поддържат нервната система здрава през зимата, повишават инсулиновата чувствителност и насърчават здравата сърдечна система благодарение на високото си съдържание на витамин Е и омега мазнини. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Почина светило в българската медицина
13:02 / 01.12.2024
Победителят в Big Brother 2024 е Марио! Мрежата полудя!
22:52 / 30.11.2024
Защо Стан от "Игри на волята" отказа да отиде в Изолатора
16:20 / 30.11.2024
Шаранът в Бургас поскъпна
09:24 / 30.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета