Вижте какво празнуваме днес

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
09:17 / 09.06.2024
1253
Световният ден на океаните е ежегоден празник, който се отбелязва на 8 юни. Денят има за цел да информира относно важността на опазването на океанските ресурси. Той също така отбелязва многото начини, по които човечеството и биоразнообразието зависят от океаните, пишат от News18.  

Както всички други природни ресурси, океаните също понасят тежестта на замърсяването и свръхексплоатацията. Действия като прекомерен риболов, нефтени разливи и изхвърляне на отпадъци в океаните доведоха до сложни проблеми като замърсяване на океана, унищожаване на морското биоразнообразие и подкисляване на океана.

История

Идеята за Световния ден на океана първоначално е предложена през 1992 г. от Канадския международен център за развитие на океана и Канадския океански институт на срещата на върха, проведена в Рио де Жанейро, Бразилия. През 2008 г. Общото събрание на ООН прие официална резолюция за отбелязване на 8 юни като Световен ден на океаните.

Днес всички страни членки на ООН отбелязват празника. Значението на Световния ден на океана е в съответствие с целите на ООН за устойчиво развитие (ЦУР), които изискват отговорно използване на глобалните ресурси. Темата на Световния ден на океана през 2024 г. е "Пробудете нови дълбини“.

Значение

Океаните са най-големият природен ресурс в света, тъй като покриват над 70 процента от повърхността на Земята. Океаните също са отговорни за производството на поне 50 процента от кислорода в нашата атмосфера.

Прехраната на милиони хора зависи от океаните. През годините прекалихме с използването на морските ресурси. В резултат на това сега имаме пълни с пластмаса океани и намаляващо морско биоразнообразие.

Около 90 процента от популациите на големите риби са изчезват и около половината от кораловите рифове са унищожени. Тези тревожни цифри изискват повишена осведоменост и действия за защита на морето.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Павел Дуров: Telegram не е "анархистичен рай" и Франция греши, ка...
Стрелецът от Мюнхен е австрийски гражданин, с корени от Босна и Х...
Глобиха в Италия шофьор от българска фирма, не е бил почивал от д...
Планират мащабен проект под Черно море, който може да влезе в екс...
Известна марка не може да продаде колите си, може да им се наложи...
Доктор и "Кетаминовата кралица" ще бъдат съдени за смъртта на Мат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).