Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вицепрезидент на ЕК: България може да стане страната с най-бърз интернет в Европа
Автор: Екип Burgas24.bg 10:48 / 20.09.2012Коментари (1)743
© Burgas24.bg
В един момент България може да стане страната с най-бърз интернет в Европа. Това каза Нели Крус, вицепрезидент на Европейската комисия и комисар по цифровите технологии. По думите й - някои страни-членки имат голяма мрежа с широколентов интернет, която обаче много трудно се поддържа и подобрява.

"Някои страни имат много сложни процедури, които правят адаптирането към дигиталната ера по-трудно от политическа гледна точка. Може би България ще изпревари някои страни-членки, защото няма такива пречки. Ако първата мрежа, построена в един град или в едно село, е с много бърз интернет - в един момент България може да стане страната с най-бърз интернет в Европа. Това ще е една много положителна промяна. Първо, обществата и нациите трябва да са наясно с предимствата на широколентовия интернет и изчисленията в облак, и след това трябва да са достатъчно умни да инвестират в тези технологии. Това може да изисква жертви, но е наистина една отлична инвестиция", заяви г-жа Крус.

"Вземането на правилните решения за дигитализацията, ще помогне да решим бъдещето си, заяви още тя. Европейският съюз има нужда от широколентовия интернет, той стимулира икономиката. 10% разпространение на широколентовия интернет, означава 10% по-високо икономическо развитие" - каза комисар Нели Крус.

"В България има много голям проблем с достъпа до интернет в селските райони - отбеляза тя. По отношение на широколентовия интернет, има много проекти в Европа, което означава, че ние осигуряваме на гражданите това, от което имат нужда. Радвам се, че Бойко Борисов подкрепи това решение, но нещата понякога не опират само да пари, а и до други пречки, и понякога дори не могат да се стартират някои от проектите. Понякога имаме нужда от инфраструктура за широколентовия интернет, което не става бързо", обясни тя.

"Друго нещо е цифровата грамотност в днешно време, тъй като почти 90% от работните места, изискват такава възможност. Не оползотворяваме всички възможности за заети работни места в Европейския съюз и, ако не се справим с това, ще загубим цяло едно поколение", каза комисар Нели Крус.

"В България почти половината от населението никога не са използвали интернет. Понякога ние възпираме инвестициите на някои компании, тъй като те виждат дигиталните умения като задължителни" - каза еврокомисар Нели Крус.

По думите й - трябва да инвестираме и в иновации за растеж. До 2020 ще има предложение за 80 млрд. евро да финансират конкретни държави, които да изграждат капацитета си, каза еврокомисар Нели Крус.

"Това е една цифрова магистрала, по която трябва да поемем, докато я строим. Трябва да имаме инвестиции в цифрова инфраструктура. Всяка държава-членка трябва да номинира дигитален шампион. Вие сте избрали Гергана Паси за дигитален шампион и аз вярвам, че ще се справите чудесно", каза още еврокомисар Нели Крус.

По думите й - да се работи в Европа, означава да се работи между правителства, училища, фирми. Трябва да се конкурираме в дигитален план, заяви още вицепрезидентът на ЕК Нели Крус.

Източник: Агенция "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Браво направо се възгордях.По-добре стабилна държава с алтав интернет ясно ли ви е.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: