Ураганът "Айрин" атакува източното американско крайбрежие

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:23 / 27.08.2011
442
Невиждана природна стихия връхлита Америка и наложи евакуацията на два милиона души. Зародилият се в Атлантическия океан ураган "Айрин" вече е предшестван от силни дъждове и ветрове по части на източното крайбрежие на САЩ. Ветрове със скорост от 63 км/ч връхлитат Северна и Южна Каролина.

Засега окото на бурята, която е от втора категория, по 5-степенната скала на Сафир-Симпсън, се намира на около 480 км юг-югозапад от Кейп Хатерас, в Северна Каролина. Ураганът се приближава, съпътстван от ветрове със скорост от 161 км/ч. Общо в 18 щата е обявено извънредно положение, включително във окръг Вашингтон, Вирджиния и Мериленд.

Заради стихията кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг нареди незабавната евакуация на над 250 000 души. Става дума за хора, живеещи в най-уязвимите крайбрежни зони на града. За първи път подобна мярка за евакуация се налага на жителите на Голямата ябълка. Мярката засяга районите на най-южната част на Манхатън, Кони айланд, Манхатън бийч в Бруклин, Фар Рокауей и Броуд ченъл в Куинс, както и крайбрежни зони на Стейтън айланд. Всички транспортни средства, в това число и нюйоркското метро ще бъдат спрени от съображения за безопасност.

Пет летища в Ню Йорк и околностите ще бъдат затворени за пристигащи полети в 16 часа по Гринуич. Заради урагана авиокомпании вече отмениха общо 7000 полета. Мярката е в сила за летищата Кенеди, Нюарк, Ла Гуардия, Стюарт и Тетерборо и обхваща вътрешните и международните полети. Айрин вероятно ще наруши доставките на електричество и петрол и ще засегне над 50 милиона души. Наближаващата стихия принуди президента Обама да прекъсне лятната си ваканция на остров Мартас Винярд. В обръщение той призова сънародниците си да следват стриктно препоръките на властите при евакуацията.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
България попадна в "черен" списък на Русия
23-годишен българин загина в тежка катастрофа край Рим
Четирима убити и десетки ранени при масова стрелба в Алабама
Русия постави България в списъка си с държави, които налагат дест...
Започна ранното гласуване на тазгодишните президентски избори в С...
Опозицията в РСМ, която започна скандала със знамената, призова з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).