Учени разработиха дъвка срещу COVID-19
Дъвка, която намалява риска от предаване на коронавирус от човек на човек, разработиха учени от университета в Пенсилвания, става ясно от публикувано на сайта на университета съобщение. Учените са направили експерименти със слюнка на заразени с коронавируса SARS-Cov-2 хора, добавяйки в опитните образци, отгледани в лабораторни условия, съдържащ се в дъвката протеин ACE2.
Установено е, че този протеин помага да се намали вирусното натоварване в слюнката на пациентите. "Вирусът се разпространява в слюнката и ние знаем, че когато заразен човек киха, кашля или разговаря, вирусът се разпространява и попада в организма на други хора", отбелязва ръководителят на изследването Хенри Даниел.
Дъвката ще даде възможност вирусът да бъде неутрализиран в слюнката, като по този начин се даде лесен начин за намаляване на източника на предаване на болестта. Изследването е още в първоначален стадий на проучване. Предстои да бъдат проведени клинични изследвания, за да се провери безопасността и ефективността на дъвката за здравето и живота на хората, предава БГНЕС.