Телескопът "Хъбъл" засне астероиден сблъсък

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:23 / 05.02.2010
84425
Тайнствена Х-образна форма на разпръскване на космически останки беше засечена от космическия телескоп "Хъбъл" на НАСА, съобщи CNN. Според учените най-вероятно става дума за сблъскване между два астероида. Обектът, наименуван P/2010 A2, за първи път е видян в астероидния пояс между Марс и Юпитер от автоматичните телескопи на "Lincoln Near-Earth Asteroid Research sky survey" (LINEAR) на 06.01. Странната форма и потоците от прах, изстреляни от нея, са заснети от "Хъбъл" на 25 и 29 януари, разкри НАСА.

Астрономите отдавна са на мнение, че астероидният пояс постепенно се разрушава поради сблъсъци, но такава "челна" колизия не е била наблюдаван досега.

"Ако нашата интерпретация е вярна, два неизвестни досега малки астероида са се ударили, пораждайки дъжд от отломки, който се е проточил от мястото на сблъсъка и под формата на опашка под влиянието на слънчевите частици" - каза ръководещият изследването на явлението Дейвид Джуит от Университета на Калифорния в Лас Вегас.

Първоначално астрономите сметнали, че виждат рядък случай на комета, която се движи по орбита в астероидния пояс. Снимките от "Хъбъл" опровергаха това, разкривайки неестествените за комета Х-образни подобни на пламък образувания, излизащи от ядрото на наблюдавания обект. Според Джуит те са съставени от прах и дребни песъчинки. Някои са отклонени от натиска на слънчевата радиация и са образували дългите, прави прашни линии. Диаметърът на наблюдаваното ядро на сблъсъка е около 140 метра.

Астероидните сблъсъци стават много бързо, със скорост над 17 000 километра в час, или около 5 пъти повече от скоростта на куршума на пушка.

Източник: Ekipnews


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
България попадна в "черен" списък на Русия
23-годишен българин загина в тежка катастрофа край Рим
Четирима убити и десетки ранени при масова стрелба в Алабама
Русия постави България в списъка си с държави, които налагат дест...
Започна ранното гласуване на тазгодишните президентски избори в С...
Опозицията в РСМ, която започна скандала със знамената, призова з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).