Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Светът пред глобален недостиг на вино
Автор: Екип Burgas24.bg 10:13 / 04.11.2013Коментари (6)541
© Burgas24.bg
Търсенето от Китай допринася сериозно за риска от глобален недостиг на вино, след като световното производство се сви до най-ниското си ниво от 40 години насам, посочва се в доклад на Morgan Stanley, цитиран от CNBC.

Увеличаването на потреблението в Китай и САЩ, съчетано с понижението на европейското производство през 2012 г. заради лошата реколта във Франция, Италия и Испания, е повишило риска от глобален недостиг, който може да доведе и до ръст в цените.

"Данните показват, че предлагането не е достатъчно, за да задоволи търсенето през следващите години, докато на пазара се пусне сегашната реколта", подчертават експертите.

Според Morgan Stanley през 2012 г. е имало само 1 млн. излишни каси вино, което е рязък спад спрямо 600-те млн. каси от 2004 г. Освен това търсенето, коригирано с търсенето за производство на вермут, е надвишило предлагането с 300 млн. каси, което е най-големият недостиг от 40 години насам.

Очаква се проблемът да се изостри, тъй като търсенето от САЩ - вторият най-голям потребител на вино след Франция и Китай и и пети най-голям вносител в света, расте.

Очаква се освен това да продължава да се изостря "жаждата" на китайците за вина заради забогатяването на домакинствата. Потреблението в Китай се очаква да се удвои през 2016 г. до 400 млн. каси - точно колкото потреблението в САЩ.

Същевременно световните нива на производство са в низходяща тенденция от началото на ХХІ век. Европа, където се произвежда около 60% от виното в света, преживя най-резкия спад на производството от 24 на сто от 2004 г. насам.

Въпреки данните, Майкъл Даймънд-Кинг, консултант в Bordeaux Index, смята, че опасенията за глобален недостиг на вино са преувеличени.

"Докладът се съсредоточава в по-ниския ценови сегмент от пазара - цени под 20 долара за бутилка. Със сигурност по-малко евтини вина се произвеждат в Европа, но се съмнявам това да се отрази на цените, защото има достатъчно количество, което идва от Австралия, Чили, Аржентина и Нова Зеландия", коментира той.

Даймънд-Кинг обаче е съгласен, че китайската жажда за качествени вина е във възход. Все пак вътрешното производство в страната ще компенсира нарастващите нива на потребление. Търсенето в САЩ пък вероятно ще бъде задоволено чрез доставки от Австралия.

"Хората забравят, че Китай не е само голям потребител на вино, но и голям производител", коментира експертът.

В доклада обаче се посочва, че в Китай се произвеждат само 180 млн. каси вино годишно, което със сигурност не успява да задоволи търсенето. В момента Пекин внася 20% от общото потребление на вино, главно от Франция.

Източник: Investor.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.11.2013 г.
0
 
 
е,да ми дойдат тогава на гости,ще ги почерпя с български домашен елексир,пък нека после пак забраняват и облагат с акцизи....не разбират ли,че и Бог се обръща вече срещу тъпотиите на политиците,наводненията в Западна Европа и съсипаната реколта са само поредното предупреждение
Aнонимен
на 04.11.2013 г.
+1
 
 
Аз пък всяка вечер пия вино !
+4
 
 
След като влязохме в Евросъюза ни понатиснаха малко и нашите политици послушно се огънаха. Изкоренихме много лозя, защото сме имали над лимита, затворихме мандри, направихме кокошките щастливи, прасетата весели, кравите с гарсониери. Сега внасяме картофи, домати и все зеленчуци. Даже и стафиди, от които във винпромите правят вино с вкус на каберне, мерло или каквото си пожелаеш. Аромати и химия. Наздраве!
+1
 
 
Мда, ако бяхме както преди сред най-големите производители на вино, да ни бърка, ама то...
+1
 
 
Ко? НЕ! Е, те това сега е сериозен проблем :)
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: