Шеста поредна нощ на напрежение в Турция

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:32 / 05.06.2013
601
Шеста поредна нощ на напрежение, протести срещу правителството на Ердоган и сблъсъци с полицията в Турция. Истанбул и Анкара отново бяха окупирани от гневни демонстранти, чиито набези към премиерския офис бяха прекъснати със сълзотворен газ и водни струи. Полицията съобщава за неопределен брой задържани демонстранти, нарушили обществения ред.

Турската полиция използва сълзотворен газ, димни гранати и водни оръдия, за да разпръсне хилядите протестиращи по улиците на Истанбул и столицата Анкара в ранните часове на шестия пореден ден на антиправителствените протести. Демонстрантите се опитаха да достигнат офисите на премиера Реджеп Таийп Ердоган в двата града и игнорираха предупрежденията на служителите на реда да се разпръснат. Има десетки задържани демонстранти.

Сблъсъци между демонстранти и полицаи е имало и в граничещия със Сирия град Хатай. Там загина 22-годишен демонстрант, след като бе ранен с огнестрелно оръжие по време на протест. По последна информация в сблъсъците в Хатай са ранени двама полицаи и трима демонстранти.

Хиляди протестиращи се събраха на площад Таксим в Истанбул, превърнал се в център на протестите, преминали в безредици в петък и разпространили се из цялата страна. Протестите продължават въпреки извинението за полицейското насилие и призива за прекратяване на вълненията от вицепремиера Бюлент Арънч. Според организации за защита на правата на човека, в хода на протестите са ранени няколко хиляди души. По данни на властите, броят на пострадалите е над 3000, като повечето от тях са полицаи.


Виж коментарите (0)

Още по темата (15):
11.08.2013 Звукова бомба в Истанбул изпочупи прозорците на ПР бюро на управляващата
партия
04.08.2013 Полицията отново атакува протестиращи на площад "Таксим" в Истанбул
09.07.2013 Истанбулската полиция задържа 32-ма активисти
04.07.2013 В Турция изнасилват протестиращи в полицейски бронирани машини?
18.06.2013 Вчерашните протести в Турция - без инциденти
16.06.2013 Остри сблъсъци в центъра на Истанбул
Още новини от Международни новини:
Русия постави България в списъка си с държави, които налагат дест...
Започна ранното гласуване на тазгодишните президентски избори в С...
Опозицията в РСМ, която започна скандала със знамената, призова з...
Мицкоски за искането на Ковачев ВМРО-ДПМНЕ да бъде изключена от Е...
Великобритания призова гражданите си да напуснат Ливан: Напрежени...
Нова "мистериозна заплаха" нападна Европа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).