СЗО ни предупреди!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:46 / 28.02.2024
1625
Вечните замърсители (пер- и полифлуороалкиловите вещества, съкр. PFAS) се откриват все повече в храната, съобщи АФП, цитирана от БТА. Според Световната здравна организация (СЗО) съдържанието на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците, консумирани в Европа, е нараснало между 2011 и 2021 г.

Анализ на официалните данни от национални програми, свързани с контрола на пестицидите в храните в страните членове на ЕС на база 278 516 проби от плодове и зеленчуци показва, че обемът на PFAS в плодовете е нараснал с 220 процента от 2011 до 2021 г. През този период средно 11,2 процента от изследваните плодове са съдържали следи от поне един замърсител. През 2021 г. средно една четвърт от плодовете, отглеждани на национално ниво, са били засегнати от замърсяване с PFAS.

Най-засегнати са летните плодове - ягоди (37 процента замърсени през 2021 г.), праскови (35 процента) и кайсии (31 процента), показва доклад, публикуван във вторник от няколко асоциации, сред които Generations Futures и Pesticide Action Network (PAN) Europe. Двете неправителствени организации публикуваха първото си изследване по темата през ноември 2023 г., което разкри неподозираното присъствие на замърсители в използваните пестициди, както и утрояването на продажбите на химически суровини, съдържащи PFAS, от 2008 г. досега.

Зеленчуците са по-малко засегнати от замърсяване - следи се откриват средно в 5,5 процента от пробите, а увеличението е 247 процента между 2011 г. и 2021 г. Като най-засегнати през 2021 г. са установени горчиволистните зеленчуци (42 процента) и краставиците (30 процента).

PFAS са много слабо разградими в околната среда. Употребяват се в промишлеността, селското стопанство, в здравни продукти, както и в покрития на тигани. Според цитирания доклад най-разпространените PFAS за селскостопанска употреба между 2011 г. и 2021 г. са били фунгицидът флуопирам, инсектицидът флоникамид и фунгицидът трифлоксистробин.

Изследвания, направени на проби в 20 държави, показват, че плодовете и зеленчуците, отглеждани в Нидерландия (27 процента), Белгия (27 процента), Австрия (25 процента), Испания (22 процента), Португалия (21 процента), Гърция (18 процента) и Франция (17 процента), са тези с най-много следи от PFAS.

Във Франция 12,2 процента от изследваните плодове и 8 процента от зеленчуците съдържат следи от минимум един PFAS за периода 2011-2021 г.

Тенденцията е към увеличаване на средното съдържание на замърсители в пробите от плодове - увеличението е 617 процента за период от 10 години, се казва в доклада на неправителствените организации. При зеленчуците ръстът е 262 процента.

Вероятността да намерим PFAS в чинията си е все по-голяма и това създава хроничен риск за околната среда и здравето ни, подчертаха неправителствените организации. Тези вещества се натрупват в човешкото тяло.

През миналата година Европейският съюз (ЕС) направи първа стъпка към ограничаване на употребата на PFAS. Но пестицидите, класифицирани като PFAS, са изключени от обхвата на ограничението заради отделната регулация на фитосанитарните продукти.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Опозицията в РСМ, която започна скандала със знамената, призова з...
Мицкоски за искането на Ковачев ВМРО-ДПМНЕ да бъде изключена от Е...
Великобритания призова гражданите си да напуснат Ливан: Напрежени...
Нова "мистериозна заплаха" нападна Европа
Огромните пожари в Португалия не стихват! Димът ще обхване част о...
Пореден скандал, в който Temu се забърква


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).