САЩ се намесиха в спора за спазването на Преспанското споразумение

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
17:30 / 12.07.2024
1317
"САЩ ще работят със Северна Македония и Гърция за запазване на Преспанското споразумение", са заявили от Държавния департамент на САЩ, предава Voice of America.

"Преспанското споразумение беше историческо постижение за постигане на успехи в областта на сигурността в Южна и Източна Европа. Съединените щати подкрепят това жизненоважно споразумение, потвърждават важността на спазването му и ще работят с всички страни, за да запазят предимствата, произтичащи от него", се посочва в съобщение на Държавния департамент.

Гръцкият премиер Китиакос Мицотакис заяви по-рано, че министът-председателят на Северна Македония Християн Мицкоски е използвал пълното конституционно име на държавата на закритите срещи в рамките на срещата на върха на НАТО, но не извън срещите. Той обаче посочи, че ако все още не се спази erga omnes (към всички), което е ключов елемент от Преспанското споразумение, официална Атина ще предприеме стъпки, без да разкрива конкретния си план. Мицотакис заяви по-рано, че е информирал лидерите на страните членки на НАТО по тези въпроси.

"Искам да подчертая, че в залата, в присъствието на всички лидери на НАТО, той не следваше тази тактика и използваше конституционното име на страната си. Оттам нататък смятам, че по един или друг начин ръководството на съседната държава ще разбере, че тази тактика е напълно контрапродуктивна. Във всеки случай Гърция към този момент няма да разкрие дипломатическите си оръжия, с които разполага, за да отговори на евентуалното упорство на ръководството на съседната страна в тази тактика", коментира Мицотакис.

Въпреки че са били на една маса на срещите в рамките на срещата на върха на НАТО, според официалната информация Мицотакис и Мицотакис не са имали дори кратка среща, за да обсъдят пряко македоно-гръцките отношения, отбелязват северномакедонските медии. От друга страна, в кулоарите на срещата на върха македонският премиер се срещна с колегите си от съседните България и Албания, министър-председателя на Естония, президента на Чешката република, както и със заместник-министъра по политическите въпроси от САЩ Държавен департамент.

Виж коментарите (0)

Още по темата (70):
30.08.2024 Мицкоски: Не трябва да попадаме в капана на предизборната реторика на София
29.07.2024 Мицкоски: Българските паспорти не са заради етнос или националност, македонците ще ги захвърлят щом влезем в ЕС
28.07.2024 Посланикът на ЕС в РСМ: Скопие да спазва споразумението с България, по-добро няма да получи
05.07.2024 Силяновска: България ще прояви добра воля, няма да ни задържи по пътя към
ЕС
04.07.2024 Мицкоски: Българската пропаганда се възползва от вакуума в Албания
04.07.2024 Премиерът: Не се оказва натиск върху България за позицията й спрямо РСМ
Още новини от Международни новини:
Германия въвежда временен контрол по всички сухопътни граници
Почивката в Гърция става по-скъпа
Изтекли данни на голяма компания повдигнаха много въпроси 
Павел Дуров: Telegram не е "анархистичен рай" и Франция греши, ка...
Стрелецът от Мюнхен е австрийски гражданин, с корени от Босна и Х...
Глобиха в Италия шофьор от българска фирма, не е бил почивал от д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).