ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Риск за здравето: Вероятността да намерим в чинията си PFAS става все по-голяма | ||||||
| ||||||
Анализ на официалните данни от национални програми, свързани с контрола на пестицидите в храните в страните членове на ЕС на база 278 516 проби от плодове и зеленчуци показва, че обемът на PFAS в плодовете е нараснал с 220 процента от 2011 до 2021 г. През този период средно 11,2 процента от изследваните плодове са съдържали следи от поне един замърсител. През 2021 г. средно една четвърт от плодовете, отглеждани на национално ниво, са били засегнати от замърсяване с PFAS. Най-засегнати са летните плодове - ягоди (37 процента замърсени през 2021 г.), праскови (35 процента) и кайсии (31 процента), показва доклад, публикуван във вторник от няколко асоциации, сред които Generations Futures и Pesticide Action Network (PAN) Europe, предава БТА. Двете неправителствени организации публикуваха първото си изследване по темата през ноември 2023 г., което разкри неподозираното присъствие на замърсители в използваните пестициди, както и утрояването на продажбите на химически суровини, съдържащи PFAS, от 2008 г. досега. Зеленчуците са по-малко засегнати от замърсяване - следи се откриват средно в 5,5 процента от пробите, а увеличението е 247 процента между 2011 г. и 2021 г. Като най-засегнати през 2021 г. са установени горчиволистните зеленчуци (42 процента) и краставиците (30 процента). PFAS са много слабо разградими в околната среда. Употребяват се в промишлеността, селското стопанство, в здравни продукти, както и в покрития на тигани. Според цитирания доклад най-разпространените PFAS за селскостопанска употреба между 2011 г. и 2021 г. са били фунгицидът флуопирам, инсектицидът флоникамид и фунгицидът трифлоксистробин. Изследвания, направени на проби в 20 държави, показват, че плодовете и зеленчуците, отглеждани в Нидерландия (27 процента), Белгия (27 процента), Австрия (25 процента), Испания (22 процента), Португалия (21 процента), Гърция (18 процента) и Франция (17 процента), са тези с най-много следи от PFAS. Във Франция 12,2 процента от изследваните плодове и 8 процента от зеленчуците съдържат следи от минимум един PFAS за периода 2011-2021 г. Тенденцията е към увеличаване на средното съдържание на замърсители в пробите от плодове - увеличението е 617 процента за период от 10 години, се казва в доклада на неправителствените организации. При зеленчуците ръстът е 262 процента. Вероятността да намерим PFAS в чинията си е все по-голяма и това създава хроничен риск за околната среда и здравето ни, подчертаха неправителствените организации. Тези вещества се натрупват в човешкото тяло. През миналата година Европейският съюз (ЕС) направи първа стъпка към ограничаване на употребата на PFAS. Но пестицидите, класифицирани като PFAS, са изключени от обхвата на ограничението заради отделната регулация на фитосанитарните продукти. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
на 28.02.2024 г.
0
на 28.02.2024 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Важна новина от "Бургасбус"
17:12 / 27.11.2024
Ето къде няма да има вода днес в Бургас
09:58 / 28.11.2024
Дами попълниха титулярния съдийски състав на Апелативен съд – Бургас
13:48 / 28.11.2024
Бургас посреща Камиона на добрината на Coca-Cola на 4, 5 и 6 декември
11:44 / 28.11.2024
19-годишен айтозлия загази сериозно
09:35 / 29.11.2024
16 дни ваканция за учениците в Бургас
15:32 / 27.11.2024
Катастрофа с двама пострадали на пътя Айтос – Бургас
09:25 / 27.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета