Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Първи сме по здравна неграмотност в ЕС
Автор: Екип Burgas24.bg 10:15 / 22.02.2012Коментари (4)834
© Burgas24.bg
Българите са най-слабо грамотни по отношение на здравето си спрямо останалите граждани на Европейския съюз. Над 60% от тях не са напълно наясно нито как се пият лекарствата, нито кога да ходят на профилактични прегледи, още по-малко каква здравословна диета да спазват съобразно своите заболявания. Това показват данните от "Европейско изследване на здравната грамотност на гражданите, започнало на 1 януари 2009 г. и продължило 32 месеца сред осем европейски държави, включително и нашата страна. То е осъществено по инициатива на Европейската комисия.

Над 60% от българите имат ограничена здравна грамотност. Това означава, че те не знаят нито как да търсят, нито къде да намират здравна информация, а когато им я предоставят, не я разбират. Това обясни проф. Елена Шипковенска, ръководител на катедрата по превантивна медицина към Факултета по обществено здраве в Медицинския университет, която също е участвала в изследването.

В проучването са участвали 1002 българи над 15-годишна възраст.

Най-ниска степен на здравна грамотност е установена в България и Испания. На първо място пък са Холандия, Ирландия и Полша.

51 на сто от анкетираните се затрудняват при разбирането на здравна информация, публикувана в медиите.

Най-трудно намират и разбират такава информация хората над 55-годишна възраст, безработните и тези с нисък социален статус и нисък образователен ценз. Те се затрудняват да разчитат листовките на медикаментите с упътване за употребата им и не могат да обяснят на лекаря какво точно и къде ги боли.

81 на сто твърдят, че разбират какво им говори лекарят, но се оказва, че всеки трети не знае към какъв специалист да се обърне за помощ при спешен случай.

Неразбирането на съветите на медицинските лица също е основен проблем и пациентът у нас често не е наясно как точно ще протече лечението му и какви процедури му предстоят.

Данните за профилактиката на болестите пък се оказват разнопосочни и още по-трудни за разбиране.

За България проучването сочи, че най-образованите лица живеят в големите градове на страната, като високият социален статус и образование кореспондират с висока здравна грамотност при 71 на сто от хората.

Ниската грамотност води до влошено здравно състояние на населението, до увеличаване на риска от пациентски и лекарски грешки, до увеличаване на хоспитализациите и до нарастване на публичните и личните разходи за здравеопазване.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
а - ако са питали мангали може и така да е - иначе интернет като слънце - за всичко може да се прочете и научи - стига да имаш желание :)
Aнонимен
на 22.02.2012 г.
Aнонимен
на 22.02.2012 г.
+3
 
 
как да отидат на лекар. на майка ми д-р кулова и казва в никакъв случай да не дава да и правят операция, а се оказва рак който трябва да се оперира. иначе е много компетентна.добре че си направи операция да и се удължи малко или много живота.
+2
 
 
Хората много добре знаят къде ги боли, но страхът от "компетентни" специалисти и "доверието" в здравната ни система ги държат възможно най-дълго далече от здравните заведения. Хората отиват на лекар едва когато вече няма на къде, но дори и тогава те не се доверяват на компетентността му и търсят второ и трето мнение, а то обикновено се оказва различно от първоначалното.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Отношенията София-Скопие
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Международен технически панаир 2024
Земетресения в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: