Почина Михаил Калашников, "бащата" на легендарния автомат

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
11:14 / 24.12.2013
535
На 94-годишна възраст почина легендарният оръжеен конструктор Михаил Калашников, предаде РИА Новости, като се позова на съобщение във "Фейсбук" на прессекретаря на президента на Удмуртия Виктор Чулков. "Днес (бел.ред вчера) след тежко и продължително боледуване почина легендарният оръжеен конструктор Михаил Калашников", гласи съобщението.

Калашников бе приет в реанимацията на Републиканския клинико-диагностичен център в Удмуртия на 17 ноември, за провеждане на диагностични и лечебни процедури.

Легендарният конструктор е роден на 10 ноември 1919 година.

Автоматът АК-47 е създаден през периода 1946 - 1949 година и досега от него са произведени над 100 милиона броя. Оръжието е предпочитано за партизански бой, както и в армиите на много държави по света.

На автомата са посветени множество паметници по целия свят и той дори фигурира в знамето на Мозамбик, но също така и във флаговете на някои терористични организации.

Покойният лидер на "Ал Кайда" Осама Бин Ладен почти винаги се снимаше на фона на автомат "Калашников", подпрян на стената зад гърба му.

Михаил Калашников беше генерал-лейтенант от руската армия, Герой на Руската федерация и е удостояван с множество награди в Съветския съюз, включително "Герой на социалистическия труд", орден "Ленин" и много други.

Името му и създаденото от него оръжие са легенда по по целия свят.


Виж коментарите (2)
Още новини от Международни новини:
Русия постави България в списъка си с държави, които налагат дест...
Започна ранното гласуване на тазгодишните президентски избори в С...
Опозицията в РСМ, която започна скандала със знамената, призова з...
Мицкоски за искането на Ковачев ВМРО-ДПМНЕ да бъде изключена от Е...
Великобритания призова гражданите си да напуснат Ливан: Напрежени...
Нова "мистериозна заплаха" нападна Европа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).