Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От затвора избяга човек, убил 42 жени
Автор: Екип Burgas24.bg 10:53 / 22.08.2024Коментари (0)1263
© Х
Един случай разтресе цяла държава. Става въпрос за 33-годишния Колинс Джумаиси Халуша, който е основен обвиняем за убийството на 42 жени и който успя да избяга затворническата си килия в кенийската столица Найроби.

Това се е случило в ранните часове на вторник, когато по данни на местната полиция предполагаемият сериен убиец е успял да се измъкне от ареста заедно с още 12 души.

Последното явяване на Халуша в съда е на 16 август, когато е постановено той да остане допълнителни 30 дни в ареста, за да може полицията да събере повече доказателства за повдигане на официално обвинение.

Освен него има още двама заподозрени. Те обаче все още са в ареста.

Всичко започва на 12 юли тази година. Тогава цяла Кения остава шокирана от новината за открити тела на 9 жени.

Всички жертви са намерени разфасовани на парчета, натъпкани в чували и захвърлени на бунище, което някога е било каменоломна.

На полицията са нужни по-малко от три дни, за да намери заподозрян. Халуша е арестуван около 3 часа сутринта в понеделник пред бар, където е отишъл, за да гледа финала на Европейското първенство по футбол.

"По време на разпита заподозреният призна, че е примамил и убил 42 жени, след което е захвърлил телата им на сметището. Всички те са убити между 2022 г. и четвъртък, 11 юли 2024 г., съобщава след ареста началникът на полицията в столицата Найроби Мохамед Амин. "Имаме работа със сериен убиец и психопат, който не уважава живота."

По неговите думи Халуша е завел полицаите в своето жилище, което се намира на около 100 метра от сметището. От дома на обвиняемия са иззети найлонови чували, мачете, гумени ръкавици, лаптоп, женски дрехи и осем смартфона.

Според прокуратурата в Кения сред телефоните е бил и този на една от жертвите. В деня на нейното изчезване от въпросното устройство са извършени финансови транзакции, като именно по този начин полицията засича Халуша.

"Той ни призна, че първата му жертва е била собствената му съпруга, която е удушил до смърт, след което разчленил тялото и го захвърлил на близкото сметище. Всички останали жертви са убити по същия начин", обяснява Амин.

Тук някъде започват да се повдигат някои въпроси и съмнения.

Едно от най-странните неща в цялата ситуация е, че буквално на метри от мястото, където са открити телата, има полицейски участък.

Трудно е да се повярва, че в продължение на две години някой редовно е захвърлял трупове точно под носа на местната полиция, но никой не е забелязал нищо подозрително, а след това властите разкриват виновника само за няколко дни.

На всичкото отгоре телата не са намерени от полицаи, а от близки на едно от изчезналите момичета - Жозефин Овино.

Тя се е "явила в съня" на своя братовчедка и указала мястото, където е захвърлено тялото ѝ. На другия ден семейството отишло на сметището и платило на местни да изровят телата.

Историята звучи абсурдно, а полицията все още не може да даде по-логично обяснение как наистина се е стигнало до разкритието.

Друг проблемен момент е броят и самоличността на убитите.

По-малко от половината от тях са идентифицирани досега, като все още дори не е съвсем сигурно дали са 42, пише webcafe.bg. Единственото доказателство за тази цифра към момента са показанията на Халуша, които според неговия адвокат, са взети с изтезания и съответно няма как да бъдат валидни.

Случаят избухва в доста деликатен момент за полицията в Кения на фона на обвинения в извършването на репресии по време на антиправителствени протести от последните години.

Само през юни загиват най-малко 13 души, след като полицията открива стрелба срещу протестиращи заради промени в закона за данъчно облагане.

Преди това Human Rights Watch документира няколко десетки подобни случая в периода между 2019 и 2024 г., включително убийства, отвличания, изтезания и други подобни престъпления.

Загубата на доверие в кенийската полиция отива и на международно ниво. По-рано тази година стана ясно, че страната ще изпрати корпус от 1000 полицаи като част от мисия на ООН за възстановяване на реда в раздираната от вътрешни конфликти карибска страна Хаити.

Различни правозащитни организации обаче изразяват сериозни съмнения относно способността на кенийските части да налагат ред в чужда държава при положения, че извършват престъпления в своята собствена.

На всичкото отгоре Колинс Халуша не е първият обвинен сериен убиец, който успява да избяга от арест в страната.

През 2021 г. 20-годишният Мастен Уанджала става известен като Вампира, след като е заловен за убийствата на 10 момчета. Признава, че се е представял за детски треньор по футбол, за да спечели доверието им преди да ги упои и убие по брутален начин.

В някои от случаите дори е пиел от кръвта на своите жертви.

Уанджала успява да избяга от ареста, но три дни по-късно е разпознат от група ученици на улицата и впоследствие пребит до смърт от събралата се тълпа наоколо.

Остава да видим дали подобна съдба няма да има и Колинс Халуша.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: