От Скопие се надяват България да вдигне ветото до 30 юни

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:40 / 07.02.2022
871
Трябва ни бързо, но не прибързано решение с България, тъй като решението, което ще се постигне, трябва да бъде приемливо и за двете страни и ще представлява основа за изграждане на добросъседски отношения, както и основа за бърз напредък на Република Северна Македония към пълна интеграция и пълноправно членство в ЕС, заяви премиерът на Северна Македония в интервю за МИА, цитирани от БТА.

Интервюто бе дадено след двудневното му посещение в Брюксел и срещите с ръководителите на НАТО и ЕС. Ковачевски подчертава в интервюто, че за него от голямо значение е да бъде намерено равновесие между по-качествено и бързо решение, а стратегическа цел на страната е пълноправното членство в ЕС и това е най-главният приоритет на това правителство.

Надеждите са, че до края на френското председателство на 30 юни ще бъде вдигната блокадата от българска страна благодарение на ясна пътна карта, основана на разбирателство и компромис между всички страни, заяви македонският премиер.

Ковачевски изтъкна, че решението на въпросите трябва да бъде в духа на европейските ценности, на взаимно уважение между двете държави и на запазване на достойнството на гражданите и в едната, и в другата държава.

Когато имаме такова решение, ще може да кажем, че е нещо, което може да се сподели. Аз не бих се обвързвал с дати, каза премиерът на Северна Македония.

Казвам, че ни трябва бързо решение с оглед на това, че сме заслужили отваряне на преговори с ЕС, но със сигурност не ни трябва прибързано решение, тъй като решението, което ще се постигне, трябва да бъде основа за бъдещето пред нас - както за добросъседските отношения, така и за воденето на преговорите и пълноправното членство в ЕС, каза Ковачевски.

Той още веднъж отправи послание към европейските партньори, че протакането на процеса не само че уморява обществото, което губи посветеност, но и отваря врата за други големи сили, които не са заинтересовани Северна Македония и целият регион да се присъединят към ЕС.

Ковачевски също така отказа да коментира изявления, които не водят към добросъседски отношения било от българска, или от македонска страна. Той се надява, че историческата комисия, както самата тя заяви, ще ускори работа и увери, че атмосферата в институциите на ЕС към Северна Македония е окуражителна.

Междувременно у нас вече се чуха предупреждения от страна на бившия съветник на президента Слави Василев и лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, че българският премиер Кирил Петков е обещал да вдигнем ветото за Скопие, което би било отстъпление от декларациите на парламента и решенията на КСНС.

Виж коментарите (0)

Още по темата (862):
05.10.2024 Димитър Русков: РСМ залъгва с изкуствени проекти, а реториката им се пренася от България срещу целия ЕС
29.09.2024 Соломон Паси за отношенията между България и РСМ категоричен: Единственият печеливш е Русия
28.09.2024 Красимир Каракачанов: Господин Мицкоски ще се опитва да насажда омраза не само към България
25.09.2024 Проф. Неделчев: Ще се стигне до замразяване на отношенията ни с РСМ, което е един тупик
16.09.2024 Радев с първи коментар след срещата с президента на РСМ 
16.09.2024 Президентски съветник за визитата на Гордана Даковска: Ако държавник от съседна държава дойде да пие кафе в България, трябва да сложим знамената й в заведението?
Още новини от Международни новини:
Кои са страните, които първи ще забравят за плащането в брой?
Дрон удари къщата на Нетаняху
Полша стигна антирекорд по съкращения
Европейския съвет призова спешно да се предложат мерки за високит...
Шестима загинали и много ранени при катастрофа на автобус с японс...
Експерт: Ако страните, подкрепящи Украйна, увеличат военната си п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).